In welke sectoren kunnen flexi-jobbers aan de slag en onder welk paritair comité?
Sinds 1 december 2015 kunnen werknemers die minstens 4/5de werken of gepensioneerden, bijverdienen onder het statuut van flexi-jobber. Dit kon eerst enkel in de sector van de horeca, of onder het paritair comité 302.
Sinds begin 2018 is het statuut van flexi-job uitgebreid naar andere sectoren en kunnen deze bijverdieners onder andere paritaire comités werken. Het aantal sectoren voor flexi-jobs werd grondig uitgebreid door de overheid om zo de mensen die extra willen werken aan te moedigen, maar ook om werkgevers te stimuleren om gemakkelijk, flexibel en legaal extra werkkrachten tewerk te stellen.
Hieronder vind je een overzicht in welke sectoren flexi-jobbers mogen ingezet worden en welke paritaire comités daaraan verbonden zijn.*
De regels voor werkgevers die flexi-jobbers inzetten - inzake contract, minimumloon en meer - zijn in al deze sectoren gelijk.
Valt jouw zaak onder één van bovenstaande paritaire comités en wil je in je sector met flexi-jobs starten? Dan kunnen wij je hierbij begeleiden. Via onze handige NOWJOBS app, plaats je namelijk gratis vacatures om de geschikte flexi-jobber te vinden en wij regelen de administratie! Registreer nu gemakkelijk je zaak om te starten!
Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!
* In april 2024 werd een koninklijk besluit gepubliceerd dat officieel vastlegt in welke paritaire comités flexi-jobs toegelaten zijn. Daarin werd beslist dat de tuinbouwsector enkel in PC 145.04 (tuinen en parken) flexi's mag inschakelen en dat in PC 323 geen flexi-jobbers als dienstbode mogen werken. Verder zijn flexi-jobs mogelijk in onderwijs en sport & cultuur in de Vlaamse gemeenschap vanaf 1 april 2024. Vanaf 1 juli 2024 kunnen ook in PC 331 (NACE 88.91, Kinderopvang) flexi-jobbers ingeschakeld worden.