02 januari 2024

Alles wat je moet weten over het inschakelen van flexi-jobbers

Flexi-jobber bedient een man op terras

Voor veel studenten staan de examens weer voor de deur. Dat betekent helaas dat er minder jobstudenten beschikbaar zijn om een handje te helpen bij jou in de zaak. Maar er is ook goed nieuws: op onze app zitten momenteel 144.000 flexi-jobbers die het tekort aan jobstudenten kunnen opvullen!


Flexi-job? Wat is dat?

Sinds 1 december 2015 bestaat het flexi-statuut. Dankzij dit statuut kunnen personen met een vaste job voordelig bijverdienen. Het is gunstig voor beide partijen, want werknemers mogen onbeperkt en onbelast flexi-jobben en werkgevers betalen lagere werkgeversbijdragen.

Het flexi-statuut is dus een win-win: voor bijverdieners is het brutoloon ook wat ze er netto aan overhouden en als werkgever kan je jouw flexi-jobbers officieel en voordelig inschrijven (je betaalt aan de RSZ enkel 28% bijzondere patronale bijdragen). Ook op zon- en feestdagen blijft het percentage hetzelfde.


Flexi-job sectoren

Flexi-jobbers kunnen niet in elke sector werken. Sinds 1 januari 2024 kan je een flexi-jobber inschakelen in 22 sectoren, waaronder horeca, sport, kappers en kleinhandel, maar ook de garages, begrafenisondernemingen, tuinbouwwerken, autorijscholen, vastgoed, de verhuissector, autobussen & -cars en de eventsector. Bekijk het overzicht van de paritaire comités waarin je een flexi-jobber kan aanwerven in onze blog.  

Overzicht van de flexi-sectoren

Wie mag je aannemen als flexi?

Werknemers die drie kwartalen geleden minstens 4/5de aan de slag waren bij een andere werkgever, mogen werken als flexi. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2024, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2024. 

Ook gepensioneerden mogen een flexi-job uitoefenen, op voorwaarde dat ze minstens 4/5de hebben gewerkt voor het pensioen of met pensioen zijn gegaan op het einde van het tweede kwartaal voor het kwartaal van de tewerkstelling als flexi. Concreet: als ze op 1 april 2024 willen werken als flexi, moeten ze vóór 1 januari 2024 met pensioen gegaan zijn. Ze moeten dus minstens een volledig kwartaal (drie maanden) op rust zijn. Het gaat hier om alle personen die een wettelijk, bestuursrechtelijk of statutair ouderdoms-, rust-, anciënniteits- of overlevingspensioen of een ander als zodanig geldend voordeel genieten. Wil je hierover meer lezen? Klik dan hier.

Hoeveel kost een flexi-jobber?

Het flexi-loon wordt overeengekomen tussen werkgever en werknemer. Wel moet je als werkgever rekeninghouden met het wettelijke minimumloon voor flexi-jobbers, dat samenhangt met jouw sector. Sinds januari 2024 betaal je namelijk het baremaloon van jouw bedrijfssector. Dat wordt bepaald door de functie die jouw flexi-jobber uitvoert en moet minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. Alleen in de horeca geldt een minimumflexi-loon van € 12,05 per uur (incl. 7,67% vakantiegeld).  

Een flexi-jobber moet dus nooit extra vakantiegeld krijgen, want dit wordt onmiddellijk uitbetaald in het loon.  Er zijn wel enkele extra tegemoetkomingen voor prestaties op zon- en feestdagen of nachtwerk. In deze blog lees je er alles over.  

Hoeveel mag een flexi-jobber werken?

Flexi-jobbers mogen onbeperkt bijklussen. Dat wil zeggen dat er geen limiet staat op het aantal uren en het aantal flexi-jobs van de bijverdiener. Sinds 1 januari 2024 moet een bijverdiener die een flexi-job combineert met vast werk rekening houden met een inkomsensplafond: wie meer dan € 12.000 netto verdient, moet belastingen betalen. Ook voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 jaar of geen loopbaan van 45 jaar achter de rug hebben gelden inkomensgrenzen op onbelast bijverdienen.

Voor jou als werkgever staat er geen limiet op het aantal uren dat je een flexi-jobber mag inschakelen of het aantal flexi-jobbers dat tegelijk bij jou in de zaak mag werken

Maar hoe moet je die flexi-jobber inschrijven? Daar helpt NOWJOBS bij! Registreer je hier en vind een flexi-jobber in no time!

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

account_circle

Marketing - 02 januari 2024