01 januari 2024

Het loon van een flexi-jobber

Een flexi-jobber aan het werk op Tomorrowland

Het flexi-loon, net als de voorwaarden op het contract, worden overeengekomen tussen de flexi-jobber en de werkgever. Wel moet je als werkgever rekeninghouden met het wettelijke minimumloon voor flexi-jobbers, dat samenhangt met jouw sector. Sinds 01/01/2024 worden flexi's betaald volgens het wettelijke minimumloon van jouw sector. Sinds januari 2024 betaal je namelijk het baremaloon van jouw bedrijfssector. Dat wordt bepaald door de functie die jouw flexi-jobber uitvoert en moet minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. 

In mei 2024 werd het minimum flexiloon opgetrokken naar 12,29 euro per uur (11,41 euro + 7,67% vakantiegeld, zijnde 0,88 euro).

Sinds 1 januari 2024 is er ook een maximum flexi-loon. Dat bedraagt 150% van het minimale baremaloon (excl. vergoedingen, premies en voordelen). Tot voor kort gold die regel niet voor paritair comité 302 (horeca), maar in juni werd het maximum daar ook doorgevoerd. Voor de paritaire comités 100 en 200 (aanvullende sectoren), wordt het uurloon berekend zonder de 150%-regel als de contracten manueel zijn aangemaakt. 

Bovenop het loon van de flexi-jobber, betaalt de werkgever nog een bijzondere werkgeversbijdrage van 28%. Dit is een groot voordeel, aangezien dit bij ‘gewone’ werknemers ongeveer 32% bedraagt. Deze kost voor de werkgever wordt berekend op het volledige flexi-loon en het vakantiegeld samen van de werkkracht. 

Zowel het loon, vakantiegeld als de bijdrage van de flexi-jobber zijn kosten die voor de werknemers gelden als aftrekbare beroepskost.

Wat zijn de kosten voor een flexi-jobber op een feestdag?

Er zijn enkele extra tegemoetkomingen voor prestaties op zon- en feestdagen. De flexi-jobber heeft bovenop zijn uurloon recht op een extra premie per uur. Jouw bijverdiener verdient dan € 2 extra per uur, maximaal € 12 extra per dag. Daarnaast moet een flexi-jobber kunnen rekenen op betaalde inhaalrust binnen de 6 weken na de feestdag. Ook als je een flexi-jobber tussen 12 en 5 uur ’s nachts tewerkstelt, Een flexi-jobber in de horeca heeft bv. recht op een extra toeslag van € 1,3554 per uur. 

Bouwt de flexi-jobber sociale rechten op bij mij als werkgever?

Een flexi-werker bouwt ook sociale rechten en extra vakantiedagen op bij jouw bedrijf. Die moeten bij jou opgenomen worden en niet bij de vaste werkgever. Zoals gezegd hoef je je flexi-jobber niet extra uit te betalen op die dag, want vakantiegeld (7,67%) wordt onmiddellijk met het loon uitbetaald.  

Het voordeel voor flexi-jobbers is dat hun loon belastingvrij is tot €12.000 per jaar. Het brutoloon is dus ook wat de flexi-jobber er netto aan overhoudt. Dit inkomen hoeft niet aangegeven te worden in de belastingbrief, dus is er voor de bijverdiener geen risico om in een hogere belastingschijf te vallen. Wanneer een flexi-jobber meer dan €12.000 per jaar verdient, zullen er wel extra belastingen betaald moeten worden. Let op: dit is niet van toepassing voor gepensioneerde flexi's!

Wat is de kost om een flexi-jobber in te schrijven via een platform?

Ben je op zoek naar een flexi-jobber, maar heb je geen tijd om zelf op zoek te gaan naar de perfecte bijverdieners of wil je de administratie als werkgever uit handen geven? Bij NOWJOBS hanteren we een heel transparante kostenberekening voor het inschakelen van een flexi-jobber of andere bijverdieners. De kost van een flexi-jobber is afhankelijk van het feit of je iemand inschakelt via onze search-module of jouw flexi-jobbers inschrijft op onze payroll

Wil jij graag bijverdieners inschakelen en ben je benieuwd wat dit zou kosten? Dat kan je snel en eenvoudig berekenen via onze nieuwe price calculator. 

Registreer je zaak nu op NOWJOBS en plaats gemakkelijk en gratis je vacature om een flexi te vinden.

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons

account_circle

Marketing - 01 januari 2024