17 juni 2020

Welk type contract krijgt een flexi-jobber?

Flexi-jobber die haar contract tekent

Wat zijn de regels om een flexi-jobber een contract aan te bieden?  

Voor een flexi-jobber kan je niet hetzelfde contract gebruiken als dat van je werknemers. Voordat je een flexi-jobber kan inschakelen in jouw zaak, moet er een schriftelijke raamovereenkomst getekend worden door beide partijen. Let op, een raamovereenkomst is een schriftelijke overeenkomst die een algemeen kader schetst en is dus niet hetzelfde als een arbeidsovereenkomst.

Wat moet er opgenomen worden in een raamovereenkomst?

  • De identiteit van beide partijen
  • Het flexi-loon (dat bepaald wordt door het wettelijke minimumloon van de sector)
  • De functiebeschrijving
  • De voorwaarden voor de job
  • De wijze en termijn waarbinnen de flexi-arbeidsovereenkomst door de werkgever aan de werknemer voorgesteld moet worden.

Het arbeidsovereenkomst of contract opstellen voor de flexi-jobber

Daarnaast moet er een arbeidsovereenkomst tussen de flexi-jobber en werkgever zijn. Deze overeenkomst kan schriftelijk of mondeling gemaakt worden. Dit contract of overeenkomst zorgt ervoor dat beide partijen op de hoogte zijn van de bepaalde duur of voor het bepaalde werk. Dit kan van toepassing zijn op voltijds of deeltijds werk en voor een vast of variabel rooster. 

Dimona-aangifte door de werkgever

Vervolgens moet er een Dimona-aangifte gebeuren. Je moet als werkgever melden bij de RSZ wanneer een flexi-jobber begint te werken of stopt met werken bij jou. Je kan kiezen voor een dagdimona of een Dimona voor een bepaalde periode.

Bij een dagaangifte moet je het begin- en einduur opgeven, maar er is geen schriftelijke arbeidsovereenkomst nodig. Wanneer je enkel een mondelinge arbeidsovereenkomst hebt gesloten met de flexi-jobber bij wijze van contract, ben je verplicht om telkens een dagaangifte te doen in Dimona.

Bij een periode-aangifte is er wel een schriftelijke arbeidsovereenkomst nodig. Deze periode mag nooit langer zijn dan een kwartaal. Alle prestaties van flexi-jobbers moeten nog apart worden geregistreerd.

Dit kan via het online portaal van Dimona waar je het begin- en einduur van de prestaties ingeeft, via een geregistreerd kassasysteem (GKS) of via een alternatief systeem van aanwezigheidsregistratie (ASA).

Hoe weet je of er voldaan werd aan de wettelijke voorwaarden voor het flexi-contract?

Niet elke gepensioneerde mag een flexi-job uitvoeren, niet elke werknemer mag dit statuut aanvragen en enkel bedrijven in bepaalde sectoren kunnen een flexi inhuren. Die voorwaarden voor een flexi-job worden automatisch gecontroleerd bij de Dimona-aangifte. Als je de melding krijgt dat de Dimona aanvaard is, dan zijn de voorwaarden in orde. 

Als niet voldaan werd aan de wettelijke voorwaarden voor het statuut wordt de tewerkstelling beschouwd als een gewone tewerkstelling. De werknemer wordt ook in dit geval betaald volgens toepasselijke loonbarema’s, maar als werkgever betaal jij hogere RSZ-bijdragen. Ook zijn hierbij de algemene regels van het contract zowel arbeidsrechtelijk als fiscaal van toepassing.

Wil jij flexi-jobbers inschakelen? Registreer je dan via onze website en download de NOWJOBS-app.

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 

account_circle

Marketing - 17 juni 2020