19 december 2022

Studentenarbeid: zo hou je het veilig (en legaal)

Twee werkende jobstudenten in een magazijn

Van plan jobstudenten aan te werven? Dan hou je best in gedachten dat studenten niet eender welke taken mogen uitvoeren. Jobstudenten hebben minder ervaring dan vaste medewerkers, waardoor ze meer risico lopen op arbeidsongevallen. Bovendien kunnen bepaalde taken hun fysieke of psychische ontwikkeling negatief beïnvloeden. In deze blog vertellen we je welke veiligheidsregels gelden voor studenten op de werkvloer.

Voer een risicoanalyse voor studentenarbeid uit

Als werkgever ben je verplicht voor het begin van de arbeid een risicoanalyse uit te voeren, en dat elk jaar opnieuw. Daarin evalueer je alle risico’s voor de veiligheid, de ontwikkeling en de lichamelijke en geestelijke gezondheid van jobstudenten.

Na de risicoanalyse volgen preventieve maatregelen om schade te beperken of voorkomen. Bepaalde jobs mogen pas uitgeoefend worden door studenten als er dergelijke maatregelen getroffen worden, zoals een medisch onderzoek.

Deze taken zijn wettelijk verboden voor jobstudenten

Bepaalde taken houden te veel risico in en mogen hoe dan ook niet uitgevoerd worden door jobstudenten. Studentenarbeid die als gevaarlijk wordt beschouwd, bijvoorbeeld. Denk kankerverwekkende stoffen, extreme temperaturen, stralingen en hevige trillingen. Al zijn deze verbodsbepalingen niet absoluut, want het is de risicoanalyse die aantoont of het risico al dan niet reëel is. 

Verder mogen jobstudenten bepaalde machines zoals lasapparatuur of graafmachines niet bedienen zonder ervaring op zak. Daarnaast mogen ze nooit gemotoriseerde transportwerktuigen besturen, of werken op plekken waar…

  • brand- of ontploffingsgevaar dreigt
  • autopsieën worden uitgevoerd
  • chemische processen plaatsvinden

De uitzondering bevestigt de regel

Bovenstaande verbodsbepalingen gelden niet voor:

  • studenten boven de 16 met een specifieke en adequate opleiding in functie van de sector
  • studenten boven de 16 die de nodige beroepsopleiding hebben gehad
  • studenten boven de 18 uit een studierichting die overeenstemt met het werk

Let op: deze uitzondering geldt enkel wanneer de werkgever de preventieve maatregelen gecontroleerd heeft, en wanneer er ervaren, vaste werknemers in de buurt zijn om een oogje in het zeil te houden.

Vind jobstudenten via NOWJOBS

Een student vinden voor een bepaalde risicovolle job, het is niet eenvoudig. NOWJOBS gaat voor jou op zoek naar de ideale bijverdiener met de juiste voorkennis, ervaring of opleiding. Download de NOWJOBS-app en plaats gratis een vacature.

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons

account_circle

Marketing - 19 december 2022