01 januari 2024

Wat zijn de voorwaarden om een gepensioneerde in te schakelen voor een flexi-job?

Gepensioneerde flexi-jobber in een restaurant

In onze blog over werknemers die een flexi-job mogen uitvoeren geven we een overzicht van wie waar een flexi-job mag uitoefenen. Maar er zijn enkele voorwaarden verbonden om de gepensioneerde een geldig flexi-contract aan te kunnen bieden.

Voorwaarden

Een gepensioneerde mag onbeperkt bijverdienen met een flexi-job vanaf het jaar waarin die de leeftijd van 65 hebt bereikt. Ook als de gepensioneerde in het begin van het rustpensioen een loopbaan van 45 jaar kan bewijzen, mag die meteen je flexi-job uitoefenen.

Is de gepensioneerde nog geen 65 jaar? Dan is er een uitzonderlijke regel. Wie jonger dan 65 jaar is, en tijdens het pensioen een flexi-job wil uitvoeren, moet aan één van deze voorwaarden voldoen:

  • Als de gepensioneerde ten minste 4/5de gewerkt hebt voor je pensionering, kan die meteen starten met een flexi-job. 
  • Wie minder dan 4/5de werkte voor die met vervroegd pensioen ging, moet minstens 2 kwartalen als gepensioneerde geregistreerd zijn. Concreet: Stel dat iemand op 1 januari 2024 op vervroegd pensioen gaat, terwijl die in 2023 62 jaar geworden is en het hele jaar halftijds heeft gewerkt. Dan zal die in de eerste 2 kwartalen van 2024 nog niet als flexi kunnen werken, maar wel vanaf 1 juli 2024.

Onbeperkt bijverdienen

Sinds 1 januari 2024 geldt voor de meeste flexi-jobbers een inkomensplafond: wie nog niet met pensioen is, moet belastingen betalen op de flexi-job wanneer ze met die bijverdienste meer dan € 12.000 per jaar verdienen. Die regel geldt echter niet voor gepensioneerde flexi-jobbers, die onbeperkt onbelast mogen bijverdienen! 

Vind flexi-jobbers voor in je zaak

Bij NOWJOBS hebben een groot aantal bijverdieners en flexi-jobbers in onze database. Zo helpen we je om gepensioneerden en andere gemotiveerde werkkrachten in te zetten in je zaak. Registreer je nu en vind snel een geschikte flexi-jobber in onze app!

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

Wil je meer leren over de voorwaarden om flexi-jobbers aan te nemen binnen je bedrijf? Lees dan zeker ook deze artikels:

Kan ik een flexi-jobber inschakelen in mijn sector?
Hoeveel bedraagt het loon van een flexi-jobber?

account_circle

Marketing - 01 januari 2024