01 januari 2024

Een flexi-job: wat is het en voor wie?

Een flexi-jobber die brood overhandigd in een bakkerij

Ben je op zoek naar een flexibele en betaalbare hulp? Dan is een flexi-jobber iets voor jou.

Een flexi-job in het kort:

  • In het begin mochten flexi-jobbers enkel werken in de horeca, maar in 2018 werden de sectoren grondig uitgebreid. Hieronder vind je een overzicht van de sectoren waar flexi-jobbers aan de slag mogen en de daarbijhorende paritaire comité’s:
     
Overzicht van de flexi-sectoren

 

  • Brutoloon = nettoloon (tot een inkomensplafond van €12.000 per jaar, daarna moeten flexi's ook belastingen betalen).
  • Geen beperking op het aantal uren
  • Geen risico om in hogere belastingschijf te vallen

De voorwaarden

Iemand die vandaag wil werken als flexi-jobber moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de of voltijds gewerkt hebben bij een andere werkgever. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2024, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2024. 

Flexi-loon

Flexi’s worden sinds 01/01/2024 betaald volgens het wettelijke minimumloon van jouw sector. Dit baremaloon wordt bepaald door de functie moet en minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. Alleen in de horeca geldt een vast minimumloon van € 12,05 per uur (incl. 7,67% vakantiegeld). Daarbovenop hebben flexi-jobbers ook recht op ploegenpremie, nachtpremie, zondagspremie, maaltijdcheques en ecocheques.

Goed nieuws!

Via NOWJOBS kan je op een snelle en gemakkelijke manier een vacature aanmaken voor flexi’s. Ondertussen registreerden er zich maar liefst 144.000 flexi-jobbers bij NOWJOBS.

Ben jij op zoek naar extra hulp en wil je graag flexi-jobbers in dienst nemen? Registreer je nu, download de NOWJOBS-app en maak gratis een vacature aan. Veel succes!

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

account_circle

Marketing - 01 januari 2024