29 april 2024

In welke sectoren mag een flexi-job?

Een kapster die het haar van een klant knipt in een kapperszaak

Flexi-jobs? In 2015 werden ze geïntroduceerd in de horeca, waar ze meteen een groot succes bleken. Daarom werd het flexi-systeem sinds 2018 verschillende keren uitgebreid! In 2023 kon het flexi-statuut toegepast worden in 10 sectoren, waaronder horeca, sport, kappers en kleinhandel. In januari 2024 kwamen daar nog eens meer dan 10 extra sectoren bij: de voedingssector, garages, begrafenisonderneming, tuinbouwwerken, autorijscholen, vastgoed, de verhuissector, autobussen & -cars, de eventsector, kinderopvang en onderwijs. 

In april 2024 werd een koninklijk besluit gepubliceerd dat officieel vastlegt in welke paritaire comités flexi-jobs toegelaten zijn. Daarin werd beslist dat de tuinbouwsector enkel in PC 145.04 (tuinen en parken) flexi's mag inschakelen en dat in PC 323 geen flexi-jobbers als dienstbode mogen werken. Verder zijn flexi-jobs mogelijk in onderwijs en sport & cultuur in de Vlaamse gemeenschap vanaf 1 april 2024. Vanaf 1 juli 2024 kunnen ook in PC 331 (NACE 88.91, Kinderopvang) flexi-jobbers ingeschakeld worden.

De uitbreiding van de flexi-sectoren is goed nieuws voor mensen die extra willen werken, maar ook voor werkgevers, die makkelijk, flexibel en legaal extra werkkrachten kunnen inschakelen. Hieronder vind je een overzicht in welke sectoren flexi-jobbers mogen ingezet worden en welke paritaire comités daaraan verbonden zijn.

Flexi-jobs voor alle zaken die onder deze paritaire comités vallen:

Overzicht van de flexi-sectoren

De regels voor werkgevers die flexi-jobbers inzetten - inzake contract, minimumloon en meer - zijn in al deze sectoren gelijk. 

Valt jouw zaak onder één van bovenstaande paritaire comités en wil je in je sector met flexi-jobs starten? Dan kunnen wij je hierbij begeleiden. Registreer je dan via onze website en download de NOWJOBS-app. Op dit moment registreerden er zich maar liefst 144.000 flexi-jobbers op onze applicatie. Zij wachten op jouw vacatures! 

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

account_circle

Marketing - 29 april 2024