02 januari 2024

Uitbreiding sectoren flexi-jobs in 2024. Wat verandert er voor flexi-jobbers?

Flexi-job onderwijs

Sinds 1 januari 2024 kunnen flexi-jobs in 22 sectoren! De uitbreiding van het flexi-systeem heeft heel wat voordelen, maar brengt ook nieuwe regels met zich mee. Hoeveel mag je werken, wat is je maximum loon en in welke sectoren kan je aan de slag? In deze blog vind je een overzicht van de voorwaarden voor een flexi-job in 2024. 

Een aantrekkelijk statuut

Met het flexi-statuut kan je voordelig bijverdienen naast je hoofdjob of pensioen. Ben je ergens vast in dienst en wil je bijverdienen? Dan mag je een flexi-job uitoefenen wanneer je 3 kwartalen vóór je bijverdienste minstens 4/5de gewerkt hebt voor een andere werkgever. Een voorbeeld: als je een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2024, moet je minstens 4/5de gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2024. 

Let op: je mag geen flexi-job doen voor een onderneming uit dezelfde ondernemersgroep als het bedrijf waarvoor je vast werkt, tenzij via uitzendarbeid. Een andere uitzondering op deze regel wordt gemaakt voor wie in het begin van het kwartaal met een flexi-job begint en vervolgens een vast contract krijgt bij dezelfde werkgever. 

Sinds 1 januari geldt een extra voorwaarde voor mensen die overschakelen van een voltijdse naar een 4/5de tewerkstelling. Wanneer je ervoor kiest om van een fulltime job over te stappen naar een 4/5de tewerkstelling die je combineert met een flexi-job, moet je rekening houden met een wachtperiode van 2 kwartalen. Die wachttijd start in het derde kwartaal na de overschakeling. Stel dat je vanaf 1 januari 2024 4/5de begint te werken, dan mag je WEL een flexi-job doen in de periode van april 2024 t.e.m. september 2024, maar NIET in de periode van oktober 2024 t.e.m. maart 2025. Daarna mag je weer flexi-jobben!  

Ook tijdens je pensioen mag je als flexi-jobber aan de slag. Wie ouder is dan 65 mag meteen starten. Hetzelfde geldt voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 en vóór hun pensioen minstens 4/5de gewerkt hebben. Werkte je voor je pensioen minder dan 4/5de, dan moet je minstens 2 kwartalen als gepensioneerde geregistreerd zijn voordat je met je flexi-job mag beginnen. 

Regels voor flexi-jobs in 2024

Sinds 1 januari 2024 moet je rekening houden met een inkomensplafond als je je flexi-job combineert met een hoofdberoep (de regel geldt dus niet voor gepensioneerde flexi-jobbers). Wanneer je met je flexi-job meer verdient dan € 12.000 netto per jaar, betaal je voortaan belastingen op je bijverdienste. In deze blog krijg je een overzicht van de belastingen die gelden voor flexi-jobs. 

Er wordt geen maximum aantal uren vastgelegd, dus in principe mag je nog steeds zoveel uren werken als je wil! Bij NOWJOBS willen we je echter helpen om in te schatten hoeveel uren je mag werken zonder belastingen te betalen. Volgens een berekening van de regering komt het loonplafond overeen met 880 uur bijverdienen. Per dag mag je minimum 3 en maximum 9 uur werken als flexi. 

De federale regering legt een loongrens vast voor niet-gepensioneerde flexi-jobbers, maar geeft meer sociale bescherming in de plaats: sinds januari 2024 word je als flexi uitbetaald volgens het wettelijke minimumloon van de sector waarin jij je flexi-job uitoefent. Dit zogenaamde baremaloon wordt bepaald door je functie als flexi-jobber en moet minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. Alleen in de horeca blijft het minimumloon van € 12,05 per uur (incl. vakantiegeld) van kracht. Meer weten over het flexi-loon? Je leest er alles over in deze blog.   

In 2015 werd het flexi-statuut geïntroduceerd voor de horecasector, maar de voorbije jaren werden de flexi-sectoren meermaals uitgebreid. Tot 2023 kon je een flexi-job uitvoeren in 10 sectoren, waaronder horeca, sport, warenhuizen en kappers. Daar komen nu nog eens 12 extra sectoren bovenop: kinderopvang, onderwijs, voeding, automechanica, bussen en autocars, tuinbouw, begrafenisonderneming, publieke sport - en cultuursector, rijscholen, eventsector en de verhuis- en immosector

Voordelen flexi-job

Vanaf 1 januari 2024 kan je dus in 22 sectoren alles uit je flexi-job halen. We zetten de voordelen van een flexi-job nog even op een rijtje:

  • Met een flexi-job kan je voordelig bijverdienen, zodat je die rekeningen makkelijker kan betalen. 17% van de bijverdieners bij NOWJOBS geven aan dat ze een bijverdienste nodig hebben om rond te komen.
  • Je kan ervaring opdoen in een nieuwe sector. 80% van onze bijverdieners wil ‘iets volledig nieuws’ doen als flexi-job.
  • Dankzij je flexi-job ontmoet je nieuwe mensen. Sociaal contact is voor gepensioneerde flexi-jobbers de grootste drijfveer om een job uit te oefenen. 
  • Een flexi-job geeft voldoening en zelfvertrouwen.
  • Je boost je carrière door nieuwe vaardigheden te leren die relevant zijn voor je huidige of toekomstige job. 

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je bijverdienen als flexi-jobber? Via NOWJOBS kan je je snel en makkelijk inschrijven als flexi en vind je een job die bij jou en je situatie past.

account_circle

Justien - 02 januari 2024