20 maart 2024

Van bijverdiener naar flexi-jobber in de tuinbouw: Arne schiet in actie

flexijob tuinman

Arne is chauffeur bij het leger en wil ook in zijn vrije tijd de handen uit de mouwen steken. Hij springt dan ook graag bij in het tuinbouwbedrijf van zijn beste vriend. Via de NOWJOBS-app kan Arne bij Stronkx Boomvellingen eenvoudig bijverdienen. “NOWJOBS is daarvoor de ideale tool”, vertelt hij. “De app neemt alle administratie op zich, zodat mijn werkgever en ik ons op het tuinwerk kunnen concentreren.” Aanvankelijk werkte Arne als bijverdiener, maar sinds 1 januari 2024 werkt hij als flexi-jobber in het tuinbouwbedrijf.  

In actie als flexi

Tuinbouw is één van de 12 extra sectoren waarin flexi-jobs sinds dit jaar toegelaten zijn. Het grote voordeel van die verandering is dat Arne geen belastingen meer betaalt op zijn bijverdienste, tenzij hij met zijn flexi-job meer dan € 12.000 per jaar verdient. “Maar ook voor mijn werkgever zijn de nieuwe flexi-regels een zegen”, zegt Arne. “Hulp inschakelen kost hem nu veel minder dan vorig jaar. Zo wordt het voor werkgevers aantrekkelijker om flexi’s in te schrijven, waardoor ik vaker onder dat statuut aan de slag kan.”

De nieuwe flexi-wetgeving geeft Arne de kans om het bedrijf van zijn vriend vaker te steunen, maar ook om zijn interesse voor tuinbouw verder te verkennen. “De tuinbouwsector heeft mij altijd al aangesproken: werken in de buitenlucht, omgeven door groen, geeft mij energie. Dankzij mijn flexi-job kan ik dat doen.” Op de vraag of je voor die job ervaring of scholing nodig hebt, geeft Arne bemoedigend antwoord. “Ik ben niet geschoold in tuinaanleg of boomzorg, maar dat is geen vereiste om in deze sector een flexi-job uit te voeren. Ik neem bijvoorbeeld het zware sleurwerk voor mijn rekening en help bomen neerhalen of zware takken tot brandhout zagen. Door die taken uit te voeren, neem ik mijn werkgever heel wat werk uit handen en leer ik zelf de kneepjes van het vak.”  

In dat licht is een flexi-job een laagdrempelige manier om je passie te verkennen en nieuwe vaardigheden te ontplooien. Arne wil meer leren. “Op termijn wil ik een cursus boomverzorging of tuinaanleg volgen, zodat ik mijn werkgever op meer vlakken kan bijstaan. Ik wil namelijk regelmatiger als flexi werken op momenten dat ik vrij ben.”

Bijverdienen en bijleren

Arne wil meegroeien met het bedrijf, en daar geeft zijn werkgever hem de kans toe. “Momenteel werkt mijn werkgever enkel met flexi-jobbers, die hij goed aanstuurt.” Met NOWJOBS is dat heel eenvoudig: werkgevers kunnen niet alleen flexi-jobbers zoeken, ze kunnen via payroll ook hun eigen jobstudenten, bijverdieners en flexi-jobbers uitnodigen in de app en inschrijven aan een voordelig tarief. Zo hebben ze een betrouwbare en flexibele poule die ze snel kunnen inschakelen. Sinds 1 januari staat Arne als flexi-jobber op de payroll van Stronkx Boomvellingen.  

Het tuinbouwbedrijf heeft voorlopig nog geen vaste medewerkers in dienst, “maar gaandeweg kan daar verandering in komen”, vertelt Arne. “Mijn werkgever wil zijn bedrijf eerst doen groeien voordat hij vaste medewerkers aanneemt. Met de hulp van een aantal flexi’s wil hij meer projecten aannemen, vertrouwen opbouwen bij gekende klanten, en nieuwe klanten aantrekken. Ondertussen volgt hij zelf cursussen om up-to-date te blijven. Wanneer het bedrijf groot genoeg is en vaste medewerkers in dienst heeft, zullen flexi’s in piekperiodes blijven helpen.” Of hoe flexi-jobbers startende bedrijven de kans geven om te groeien aan hun eigen tempo.  

Flexibel en fulltime werk: een eenvoudige combinatie

Arne is een toegewijde flexi-jobber en blijft zich met dezelfde overgave inzetten voor zijn hoofdberoep. Een fulltime job in het leger combineren met een fysieke flexi-job in de tuinbouwsector is volgens hem heel eenvoudig. “Zodra ik mijn verlof heb ingepland, geef ik mijn beschikbaarheden op in de NOWJOBS-app. Zo weet mijn werkgever precies wanneer ik vrij ben om in te springen tijdens drukke periodes. Soms heeft hij op korte termijn iemand nodig en stuurt hij via de app een contractvoorstel door. Als het past in mijn werkschema, aanvaard ik het met alle plezier. Ik neem bijvoorbeeld soms overuren op die ik in mijn hoofdberoep heb opgebouwd. Zo zorg ik voor variatie in mijn werk. En daar krijg ik alleen maar meer energie van.”

Variatie, nieuwe vaardigheden en sociale contacten, een flexi-job heeft heel wat voordelen. Het grootste voordeel volgens Arne? “Je kan je tijd op een leuke manier invullen en je verdient er nog geld mee ook!” 

Nog niet geregistreerd? Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!
 

account_circle

Nele - 20 maart 2024