02 januari 2024

Hoeveel bedraagt mijn flexi-loon?

Man is aan het typen op zijn laptop

Sinds januari 2024 word je als flexi-jobber uitbetaald volgens het wettelijke minimumloon van de sector waarin je bijverdient. Dat zogenaamde baremaloon is afhankelijk van de functie die je uitoefent. Enkel in de horeca ontvang je een minimum flexi-loon van € 12,05 per uur

Wat is het minimum flexi-loon?

Het flexiloon bestaat uit een basisbedrag en vakantiegeld. Sinds januari 2024 is dat basisbedrag geen speciaal flexi-loon, maar wel het wettelijke minimumloon van de sector waarin je je flexi-job uitoefent. Dat zogenaamde baremaloon wordt bepaald door de functie die je als flexi-jobber uitvoert en moet minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. Enkel in de horeca wordt het minimum flexi-loon gehanteerd dat in 2023 werd vastgelegd op € 12,05 per uur (incl. 7,67% vakantiegeld). Sinds 1 januari 2024 is er ook een maximum flexi-loon. Dat bedraagt 150% van het minimale baremaloon (excl. vergoedingen, premies en voordelen). 

In de praktijk krijgen flexi-jobbers vaak een hoger loon dan het wettelijke minimum: de werkgevers in onze app kiezen er vaak voor om hun flexi-jobbers meer uit te betalen.  

Heb ik recht op tegemoetkomingen voor mijn flexi-job op zon- en feestdagen?

Wanneer je werkt op zon- en feestdagen, mag je op extra tegemoetkomingen rekenen. Boven op je uurloon heb je in de horeca recht op een premie van € 2 per uur (maximaal € 12 extra per dag). Daarnaast heb je recht op betaalde inhaalrust binnen de 6 weken na de feestdag. Ook als je tussen 12 en 5 uur ’s nachts werkt, moet je werkgever een premie voorzien. Een flexi-jobber in de horeca heeft bijvoorbeeld recht op een extra toeslag van € 1,3554 per uur.  

Bouw ik sociale rechten op met mijn flexi-job?

Als flexi-jobber bouw je sociale rechten en extra vakantiedagen op bij het bedrijf waar je je flexi-job uitvoert. Die rechten en vakantiedagen moeten daar opgenomen worden, niet bij je vaste werkgever.  

Sinds januari 2024 betaal je extra belastingen wanneer je vast werkt en met je flexi-job meer dan € 12.000 per jaar verdient. Wil je meer weten over die flexi-belasting? Bekijk snel onze blog.  

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je zin om voordelig bij te verdienen als flexi-jobber? Download de app, swipe door de vacatures en schiet in actie als flexi! 

account_circle

Justien - 02 januari 2024