02 januari 2024

Betaal ik belastingen op mijn flexi-job?

Combineer je je hoofdberoep met een flexi-job? Dan moet je sinds 1 januari 2024 rekening houden met een inkomensplafond: wanneer je met je flexi-job meer verdient dan € 12.000 per jaar, betaal je voortaan extra belastingen. Werk je tijdens je pensioen als flexi? Dan zijn er in principe geen beperkingen, tenzij je de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt hebt.  

Hoeveel belastingen moet ik betalen op mijn flexi-job?

De inkomsten waarmee je de € 12.000 overschrijdt, worden belast aan een progressief tarief. Dat betekent dat het gemiddelde belastingtarief hoger worden naarmate je inkomen stijgt. Hoe meer je het inkomensplafond overschrijdt, hoe meer belastingen je dus zal betalen.  

Je hoeft je echter geen zorgen te maken over onaangename verrassingen op je belastingbrief. De regering werkt aan een online toepassing waarmee jij je flexi-loon van een bepaald inkomstenjaar kunt opvolgen. Via die toepassing zal je ook een verwittiging krijgen wanneer het bedrag overschreden wordt.  

Zijn er extra belastingen voor gepensioneerde flexi-jobbers?  

Voor gepensioneerden die de wettelijke pensioenleeftijd nog niet bereikt hebben, worden de inkomsten uit flexi-jobs beperkt tot maximum € 7.190 bruto per jaar. Van de huidige drempel van € 9.236 bruto per jaar mag dus maximaal € 7.190 bruto bestaan uit inkomsten uit flexi-jobs. Zo wil de regering vermijden dat iemand zou kiezen voor een vervroegd wettelijk pensioen om vervolgens bij te verdienen met een flexi-job. Er zal een gegevensstroom van de RSZ naar de FOD Pensioenen opgezet worden om controle van het specifieke plafond voor flexi-jobs mogelijk te maken.

Voldoe je aan de voorwaarden en heb je zin om onbeperkt bij te verdienen als flexi-jobber? Download de NOWJOBS-app en swipe naar een bijverdienste die echt bij je past!

account_circle

Justien - 02 januari 2024