29 april 2024

Uitbreiding sectoren flexi-jobs in 2024. Wat verandert er voor werkgevers?

Flexi-jobber aan de slag in een koffiebar

Sinds 1 januari 2024 gelden nieuwe regels voor flexi-jobs. Het statuut blijft voordelig voor jou en je bijverdiener maar wat verandert er precies? In deze blog vind je een overzicht van de voorwaarden voor een flexi-job in 2024. En van de voordelen voor jouw zaak, natuurlijk! 

Een aantrekkelijk statuut 

Met een flexi-statuut mogen mensen voordelig bijverdienen naast hun hoofdberoep of pensioen. Dat betekent dat je dankzij het flexi-systeem mature en gemotiveerde bijverdieners kan inschakelen, en dat aan een voordelig tarief. Voor een flexi-jobber betaal je namelijk lage RSZ- of patronale bijdragen. Hoewel die bijdragen op 1 januari 2024 werden opgetrokken van 25% naar 28%, blijft een flexi-jobber een voordelige werkkracht. Bovendien kun je zoveel flexi’s inschakelen als je wilt, zonder beperking in uren! 

Wat verandert er in 2024?

Zoals gezegd wordt de RSZ-bijdrage voor een flexi-jobber opgetrokken van 25% naar 28%. Verder betaal je flexi’s niet langer een vast minimumloon van € 12,05 per uur (incl. 7,67% vakantiegeld), maar wel het wettelijke minimumloon van jouw sector. Dit baremaloon wordt bepaald door de functie die jouw flexi-jobber uitvoert en moet minimaal gelijk zijn aan het GGMMI. Alleen in de horeca blijft het minimumloon van € 12,05 per uur van kracht.

Sinds 1 januari 2024 is er ook een maximum flexi-loon. Dat bedraagt 150% van het minimale baremaloon (excl. vergoedingen, premies en voordelen). Tot voor kort gold die regel niet voor paritair comité 302 (horeca), maar in juni werd het maximum daar ook doorgevoerd. Voor de paritaire comités 100 en 200 (aanvullende sectoren), wordt het uurloon berekend zonder de 150%-regel als de contracten manueel zijn aangemaakt. 

Oorspronkelijk konden flexi-jobbers onbeperkt belastingvrij bijverdienen, maar sinds 1 januari 2024 moeten ze rekening houden met een inkomensplafond als ze hun flexi-job combineren met vast werk (de regel geldt dus niet voor gepensioneerde flexi-jobbers). Wanneer ze met een flexi-job meer verdienen dan € 12.000 per jaar, moeten ze extra belastingen betalen.  

In 2015 werd het flexi-statuut geïntroduceerd voor de horecasector, maar de voorbije jaren werden de flexi-sectoren meermaals uitgebreid. Tot 2023 konden flexi’s tewerkgesteld worden in 10 sectoren, waaronder horeca, sport, warenhuizen en kappers. Daar komen nu nog eens meer dan 10 extra sectoren bovenop: kinderopvang, onderwijs, voeding, automechanica, bussen en autocars, tuinbouw, begrafenisondernemingen, sport- en cultuursector, rijscholen, eventsector en de verhuissector.* Bekijk het overzicht van de paritaire comités waarin je een flexi-jobber kan aanwerven in onze blog.   

Meer sectoren, meer kansen!

De uitbreiding van de flexi-sectoren is goed nieuws voor bijverdieners én werkgevers. Doordat flexi’s in meer sectoren ingeschakeld kunnen worden, zal de populariteit van het flexi-statuut verder stijgen, waardoor meer kandidaat-flexi’s de weg naar jouw zaak kunnen vinden. Zo kun je nog sneller werknemers inschakelen op piekmomenten. Die bijverdieners zijn bovendien vaak meer matuur dan jobstudenten!

Verder zal de uitbreiding het personeelstekort in verschillende sectoren mee kunnen opvangen. Dat geldt zeker voor sectoren met zware beroepen. Werk je bijvoorbeeld in het onderwijs of de zorg, dan zie je dat een fulltime job vaak veel van je werknemers vergt. Flexi-jobs verlagen de drempel om bij te springen in zulke sectoren en vullen op die manier de tekorten op een duurzame manier op. 

Hoe een flexi-jobber inschrijven? Met NOWJOBS!  

In de NOWJOBS-app staan meer dan 144.000 flexi’s klaar om jouw zaak te ondersteunen. Plaats gratis een vacature en vind de flexi-jobber die perfect aansluit bij jouw zaak, zelfs binnen de 2 uur. Werk je al samen met betrouwbare flexi’s? Via payroll kan je hen eenvoudig bij NOWJOBS inschrijven aan een voordelig tarief.  

En de administratie, die nemen wij voor onze rekening, ook nu! Van Dimona-aangifte tot contract en uitbetaling, wij zorgen ervoor dat jij voldoet aan de voorwaarden voor flexi-jobs in 2024. Zo blijft alles 100% wettelijk verlopen, ook wanneer de wet verandert.  

De voordelen van een flexi voor jouw zaak 

Vanaf 1 januari 2024 kun je flexi’s inschakelen in meer dan 20 sectoren. We zetten de voordelen van een flexi-job nog even op een rijtje:

  • Een flexi-jobber is een flexibele medewerker die makkelijk piekmomenten opvangt. 
  • Je betaalt een lage RSZ-bijdrage voor flexi-jobbers.
  • Je kunt zoveel flexi-jobbers inschakelen als je wil, zonder beperking in uren. 
  • Het flexi-statuut wordt steeds populairder, waardoor steeds meer kandidaat-flexi’s voor jou in de rij staan.
     

Ben jij op zoek naar flexi's voor in je zaak?

Via NOWJOBS plaats je gratis je vacature en vind je snel de juiste hulp!
Ondertussen registreerden er zich maar liefst 144.000 flexi-jobbers op de app.

Registreer nu je zaak

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina of contacteer ons!

Bekijk de FAQ's

* In april 2024 werd een koninklijk besluit gepubliceerd dat officieel vastlegt in welke paritaire comités flexi-jobs toegelaten zijn. Daarin werd beslist dat de tuinbouwsector enkel in PC 145.04 (tuinen en parken) flexi's mag inschakelen en dat in PC 323 geen flexi-jobbers als dienstbode mogen werken. Verder zijn flexi-jobs mogelijk in onderwijs en sport & cultuur in de Vlaamse gemeenschap vanaf 1 april 2024. Vanaf 1 juli 2024 kunnen ook in PC 331 (NACE 88.91, Kinderopvang) flexi-jobbers ingeschakeld worden, onder voorwaarde dat het totale flexi-werk maximum 20% is van het totale werk dat door alle werknemers bij die werkgevers.

account_circle

Lennert - 29 april 2024