20 maart 2024

Nick krijgt hulp in zijn tuinbouwbedrijf dankzij flexi-jobbers met groene vingers

Tuinbouw personeel gezocht

Nick Vonken heeft een succesvolle eenmanszaak: Stronkx Boomvellingen is na twee jaar een gevestigde waarde in de Oost-Vlaamse tuinbouwsector. Bomen vellen, takken hakselen, stronken verzagen, klieven of verwijderen, Nick doet het allemaal. “Maar in drukke periodes of voor zware jobs kan ik best wat extra hulp gebruiken. Dan doe ik een beroep op NOWJOBS, waarmee ik makkelijk gedreven bijverdieners kan inschrijven, zonder administratieve rompslomp.”

Hulp van flexi-jobbers

Om bijverdieners in te schakelen, verkiest Nick NOWJOBS boven een traditioneel interimkantoor. “Ik was aanvankelijk zelf ingeschreven als bijverdiener via NOWJOBS, maar mijn ambitie om zélf een tuinbouwbedrijf te beginnen haalde me in. Ik besloot dan ook om de sprong te wagen. Dat ik via NOWJOBS aan een voordelig tarief hulp kan inschakelen wanneer dat nodig is, was een extra motivatie. Tot vorig jaar kon ik studenten en bijverdieners inschrijven, maar sinds januari mogen ook flexi-jobbers in mijn sector aan de slag.”

Tuinbouw is één van de 12 extra sectoren waarin flexi-jobs sinds dit jaar toegelaten zijn.* “Als werkgever voel ik meteen het verschil. Net als bijverdieners zijn flexi-jobbers gemotiveerde helpers, maar flexi’s kosten een stuk minder.” Zo betaalt Nick naast het sectorale minimumloon lage patronale bijdragen van 28%. Ook wie in de nieuwe sectoren wil bijverdienen plukt de vruchten van de nieuwe flexi-regels. Arne, bijvoorbeeld, die sinds kort onder het flexi-statuut bij Stronkx Boomvellingen werkt, betaalt geen belastingen meer op zijn bijverdienste, tenzij hij met zijn flexi-job meer dan € 12.000 per jaar verdient.

Flexibel werken met je beste vriend

“Arne en ik zijn al bijna 25 jaar vrienden. Hij is mijn beste vriend, maar ook een harde werker. De ideale persoon dus om op drukke momenten bij te springen. In 2023 werkte hij als bijverdiener voor mijn bedrijf en ondertussen kan hij als flexi aan de slag.” Wanneer Nick hulp nodig heeft, is Arne de eerste die hij via NOWJOBS contacteert. Met de app is dat eenvoudig en 100% wettelijk: via de NOWJOBS-app kunnen werkgevers hun eigen flexi’s, jobstudenten en bijverdieners uitnodigen om de app te gebruiken en inschrijven aan een voordelig tarief.  Sinds 1 januari staat Arne als flexi-jobber op de payroll van Stronkx Boomvellingen. “Maar ook als Arne niet beschikbaar is, kan ik via NOWJOBS extra hulp inschakelen: ik plaats een gratis vacature in de app en vind vlot nieuwe bijverdieners, zelfs tot 2 uur voor mijn shift begint!”  

Bouwen aan de toekomst

Met de steun van bijverdieners kan Nick meer projecten aannemen en afwerken. “We kunnen ons volledig op het werk concentreren, want NOWJOBS verzorgt alle administratie, van contractvoorstel tot betaling.” Deze efficiënte werkwijze en de nieuwe flexi-regels, die hulp in de tuinbouwsector goedkoper maken, geven Nick de kans om verder in zijn bedrijf te investeren. “Ik volg momenteel een cursus boomverzorging om op termijn ook gespecialiseerde werken uit te voeren, zoals oude of extra grote bomen vellen.” Of hoe flexi-jobbers startende bedrijven de kans geven om te groeien aan hun eigen tempo.  

Hoe groter het bedrijf, hoe groter kans dat Nick vaker hulp nodig heeft. “In de toekomst wil ik naast Arne ook andere hulp inschakelen. Als ik snel iemand moet vinden, zal ik NOWJOBS zeker gebruiken. Flexi’s krijgen daarbij mijn voorkeur. Dat zijn immers de voordeligste en meest mature bijverdieners. Ook studenten kunnen bij mij aan de slag, maar zij kunnen niet alle taken uitvoeren. Een student mag bijvoorbeeld geen grote zaagmachine hanteren. Als ik studenten inschakel, zal ik hen aangepaste taken geven, zoals takken verzamelen of opschoonwerken.”  

Flexi-jobbers kunnen vanaf dit jaar voordelig bijverdienen in de tuinbouwsector.** En ondertussen zorgen ze ervoor dat Nicks bedrijf kan blijven groeien!  

Ben je net als Nick op zoek naar flexi-jobbers of andere hulp die jouw zaak ondersteunen? Registreer je bij NOWJOBS en vind de ideale bijverdiener in no time!

Registreer nu

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina. Is je vraag nog niet beantwoord? Contacteer ons dan zeker!

Contacteer ons 
 

* Deze regel geldt voor niet-gepensioneerde flexi-jobbers. Gepensioneerde flexi-jobbers die ouder zijn dan 65 jaar of een loopbaan van 45 jaar achter de rug hebben worden niet belast op hun bijverdienste. Flexi’s die onder een bijzonder pensioenstatuut vallen, moeten rekening houden met andere voorwaarden. In deze blog lees je er alles over.

** Van 1 januari t.e.m. 1 april 2024 kunnen flexi’s ingeschakeld worden in alle subsectoren van PC 144 (landbouw) en PC 145 (tuinbouw). Vanaf 1 april 2024 zullen flexi-jobs enkel toegelaten zijn in PC 145.04. 

account_circle

Nele - 20 maart 2024