De term ‘flexi-job’ is razend populair de dag van vandaag en het is eigenlijk niets nieuws onder de zon. Maar wat wil die term nu precies zeggen? Wel, om te kunnen bijklussen via het voordelige statuut van ‘flexi-jobber’, moet je kunnen aantonen dat je drie kwartalen voordien op z’n minst 4/5de bij een andere werkgever aan de slag was. Je kan zelfs aan de slag als je gepensioneerd bent!

Vorig jaar maakten meer dan 2000 leerkrachten gebruik van de befaamde “flexi-job”. Voor vastbenoemde leerkrachten is er nooit een probleem geweest. Zij konden altijd al het hele jaar door bijklussen in de horeca omdat ze tijdens de zomervakantie ook hun loon krijgen. Maar voor niet-vastbenoemde of contractuele leerkrachten ging dat tot vorig jaar anders in zijn werk.

Contractuele leerkrachten 

Contractuele leerkrachten konden tot vorig jaar maar beperkt bijverdienen via een flexi-job. Ze krijgen tijdens de maanden juli en augustus geen loon, maar wel een werkloosheidsuitkering waardoor ze officieel als werkloos beschouwd worden. De zomermaanden worden dus wel gedekt door een uitgestelde bezoldiging. Daardoor voldoen zij niet aan de voorwaarden van een flexi-jobber en konden ze dus bijgevolg niet werken tijdens het tweede kwartaal van het jaar daarop.

Dus ondanks de vergoeding die zij krijgen tijdens de zomermaanden, mogen zij niet werken met het flexi-statuut tijdens de maanden april, mei en juni. Dit was voor contractuele leerkrachten een domper, omdat zij net in de paasvakantie vrije tijd hebben om bij te klussen. De rest van het jaar, tijdens de zomermaanden of in het weekend bijvoorbeeld, konden ze wel al bijklussen via het flexi-statuut.

Sinds 1 januari 2018 worden leerkrachten niet langer benadeeld en kunnen ze het hele jaar lang genieten van de voordelen van een flexi-job. Minister van Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD) vond dat het dringend tijd was om het systeem te herbekijken zodat ook zij het hele jaar door onbeperkt kunnen bijverdienen, zonder daarop belastingen te hoeven betalen. Daarom wordt de uitgestelde bezoldiging gelijkgesteld met prestaties tijdens de drie kwartalen voordien.

Het nieuwe systeem speelt niet enkel in het voordeel van de niet-vastbenoemde leerkrachten. Ook voor werkgevers is het voordeliger omdat de werkgeversbijdrage slechts 25% bedraagt.

Deze correctie werd doorgevoerd samen met de dubbele uitbreiding van de flexi-jobs. Vanaf 1 januari 2018 kunnen gepensioneerden namelijk ook bijklussen via een flexi-job en daarbovenop kunnen flexi-jobbers ook aan de slag in de retailhandel. 2018 is duidelijk het jaar van de flexi-jobber!

En no worries, want sinds dit jaar is een flexijob niet enkel mogelijk in de horeca, maar ook in de volgende sectoren: bakkerijen, voedingswaren, kleinhandel, middelgrote levensmiddelenbedrijven en grote kleinhandelszaken. Daarnaast ook nog in warenhuizen, kappers- en schoonheidszorgen.

Ben jij leerkracht en wil jij ook graag bijklussen onder het flexi-statuut? Download dan zeker de NOWJOBS app en krijg de vacatures in jouw buurt binnen.

account_circle

Manon - 22 januari 2018