26 oktober 2018

Weekendwerk: ja of nee?

Werkende man in een foodtruck

Bijverdienen in het weekend blijft hot. Zeker in deze dure tijden zoeken mensen naar een manier om hun bankrekening op het einde van de maand niet in het rood te zien staan. Is weekendwerk wel zo voordelig? Wat met de extra belastingen? En staat er een maximum op mijn extra loon?

Twee manieren

Er zijn twee manieren om een extra centje bij te verdienen. Je kunt twee jobs in loondienst combineren of zelfstandige in bijberoep worden. Als zelfstandige in bijberoep moet je jouw eigen boekhouding bijhouden, dus dat betekent wel extra papierwerk.

Niet iedereen mag in het weekend bijverdienen. Vooraleer je op zoek gaat naar een extra baan informeer je best even bij je werkgever of het is toegestaan en in welke sectoren je dat mag doen. Het spreekt voor zich dat je bijvoorbeeld niet zal mogen bijwerken bij de concurrent om de hoek, tenzij jouw werkgever hiermee akkoord gaat uiteraard.

En wat je vooral moet doen is NOWJOBS installeren, de app die jou snel aan een job helpt om bij te verdienen!

De voor- en nadelen van bijverdienen in het weekend

Het grootste voordeel (en ongetwijfeld de voornaamste reden) van bijverdienen is het extra inkomen. Net zoals bij een loonsopslag waarbij je in een hogere loonschaal terecht komt, hangt dit weliswaar samen met een extra belasting. In België wordt er gewerkt met een progressief belastingstelsel: hoe hoger je inkomen, hoe hoger het belastingpercentage. Bij een bijverdienste, wordt het volledige inkomen bekeken, maar alleen de extra’s zwaarder belast. Je kunt op de website van de Federale Overheid gemakkelijk berekenen in welke loonschaal je terecht zal komen als jij dat extra baantje aanneemt.

Let’s get this started

Bekijk eerst hoeveel je weekendwerk je zal opbrengen en vooral wat het je gaat kosten. Zeker als je als zelfstandige in bijberoep gaat werken. Win voldoende informatie in bij een boekhouder of een organisatie zoals UNIZO, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wees er zeker van dat je met alles in orde bent vooraleer je begint.

 

Klaar voor? Blader dan zeker door de vacatures in onze app NOWJOBS.

account_circle

Marketing - 26 oktober 2018