28 februari 2024

Moet ik bij studentenarbeid belastingen betalen of een belastingaangifte doen?

Een jonge persoon die de belasting van een studentenjob berekent

Het is zo dat iedere werknemer in België een stuk van zijn brutoloon moet inleveren bij de overheid. Normaal gezien moet je als jobstudent geen belastingen betalen op jouw loon. Dat komt omdat elke Belg tot een bepaald bedrag onbelast mag bijverdienen.

Vanaf welk inkomen moet ik als jobstudent wel belastingen betalen?

Elke Belg kan onbelast bijverdienen tot een bepaald bedrag. Voor het aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) is die belastingvrije som vastgesteld op € 14.514,29 bruto.

Als je als student meer verdient dan dit bedrag, moet je wél belastingen betalen. De belastingen die je moet betalen wordt berekend op basis van een een vastgelegd percentage van je belastbaar inkomen, volgens de geldende belastingschijven.

Belangrijk om te weten is dat elke student, ongeacht hoeveel je verdient, een belastingaangifte moet invullen. Het goede nieuws is dat studenten niet de volledige aangifte moeten doen. De fiscus stuurt je een elektronisch voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Als alles correct is op dit formulier, dan hoef je niets meer te doen en is je belastingaangifte als student volledig in orde.

Indien er onjuistheden zijn of je niet akkoord gaat met bepaalde informatie op het VVA, moet je - net als alle andere Belgen - via Tax-on-web of het papieren antwoordformulier je betalingsinformatie correct invullen en indienen. Daarvoor gelden dezelfde deadlines als voor de gewone belastingsaangifte.

Moeten mijn ouders meer belastingen betalen?

De inkomsten als student kunnen ook een invloed hebben op de belastingen van je ouders. Verdien je meer dan een bepaald bedrag? Dan ben je niet meer ten laste en betalen je ouders als gevolg meer belastingen.

De bedragen die je maximaal mag verdienen, veranderen elk jaar. Dit zijn de bedragen die gelden voor 2023.

JOUW GEZINSSITUATIE NETTOBEDRAG DAT JE MAXIMAAL MAG VERDIENEN
Je ouders worden samen belast 7.965 euro
Je ouders worden alleen belast 10.090 euro
Je ouders worden alleen belast en jij wordt fiscaal als zwaar gehandicapt beschouwd 11.952,50 euro

Zijn sociale bijdragen ook een soort belasting op studentenarbeid?

Ja, maar hier moet jij zelf niets voor invullen of bijbetalen. Sinds 1 januari 2012 geldt er één uniforme solidariteitsbijdrage van 8,13% voor studenten (voor gewone werknemers is dit 13,07%). De werkgever neemt hiervan 5,42% voor zijn rekening en de overige 2,71% is ten laste van de student. Deze verminderde bijdrage is van toepassing op studenten die maximaal 600 uur per jaar werken

Je ‘betaalt’ dus wel sociale bijdrage, maar het deel van de solidariteitsbijdrage dat ten laste valt van jou als student, wordt gewoon ingehouden door de werkgever bij betaling van het loon. Je zal dus geen extra belastingen moeten betalen achteraf en het studentenloon dat jij op je rekening gestort krijgt, is volledig van jou.

Betaal ik ook meer belastingen als ik te veel uren werk? 

Je mag als jobstudent maar een bepaald aantal uren werken om je voordelige sociale bijdrage te behouden: 600 uren per kalenderjaar sinds 01/01/2023. Als je meer werkt in hetzelfde kalenderjaar, zal je beschouwd worden als een werkstudent. Vanaf het 601e gewerkte uur zal je de normale bijdragen van 13,07% aan sociale zekerheid betalen. Het is dus financieel minder voordelig om nog extra uren te werken.

Als je heel wat studentenjobs doet tijdens een kalenderjaar waardoor je meer dan 600 uur werkt én meer dan de belastingvrije som verdient, dan zal je dus verhoogde sociale bijdragen én belastingen moeten betalen.  

Hoe weet ik hoeveel uren ik nog over heb dit jaar?

Wil je graag weten hoeveel uren je nog over hebt? Dit kan je controleren door je aan te melden bij Student@work. Je vindt er bovendien een attest voor je werkgever om te bewijzen dat jouw uren nog niet zijn opgebruikt en je voordelig studentenarbeid kan verrichten.

Heb je nog genoeg uren over en wil je profiteren van de verminderde sociale bijdragen en onbelaste studentenjob? Download dan nu meteen de NOWJOBS-app en werk als jobstudent voordelig gedurende het volledige jaar. Je vult simpelweg je profiel in, de dagen en uren wanneer je beschikbaar bent en vind een job in no time!

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

account_circle

Marketing - 28 februari 2024