01 september 2020

Moet ik bij studentenarbeid belastingen betalen of een belastingaangifte doen?

Een jonge persoon die de belasting van een studentenjob berekent

Het is zo dat iedere werknemer in België een stuk van zijn brutoloon moet inleveren bij de overheid. Normaal gezien moet je als jobstudent geen belastingen betalen op jouw loon. Dat komt omdat elke Belg tot een bepaald bedrag onbelast mag bijverdienen.

Vanaf welk inkomen moet ik als jobstudent wel belastingen betalen?

Elke Belg kan tot een bepaald bedrag onbelast bijverdienen:

  • Voor het aanslagjaar 2023 (inkomsten 2022) bedraagt die belastingvrije som € 9.270 wat overeenkomt met het brutobedrag van €13.242,86. 

Als je dus onder studentenarbeid meer hebt verdiend of zult verdienen dan deze bedragen, zal je als student wel belastingen moeten betalen. Je betaalt een vastgelegd percentage belastingen op je belastbaar inkomen, volgens de belastingschijven.

Weet wel dat je als student een belastingaangifte indient, ook al zit je niet over de grens of heb je zelfs niet gewerkt als jobstudent. Het goede nieuws is wel dat studenten niet de volledige aangifte moeten doen. De fiscus stuurt je normaal een elektronisch voorstel van vereenvoudigde aangifte (VVA). Als alles klopt op dit formulier, hoef je niets meer te doen en is je belastingaangifte als student helemaal in orde.

Indien er onjuistheden op het VVA staan of je ergens niet mee akkoord gaat, dan moet je - net als alle andere Belgen - via Tax-on-web of het papieren antwoordformulier je betalingsinformatie correct invullen en doorsturen. Daarvoor gelden dezelfde deadlines als voor de gewone belastingsaangifte.

Zijn sociale bijdragen ook een soort belasting op studentenarbeid?

Ja, maar hier moet jij zelf niets voor invullen of bijbetalen. 

Sinds 1 januari 2012 geldt er één uniforme solidariteitsbijdrage van 8,13% voor studenten (voor gewone werknemers is dit 13,07%). De werkgever neemt hiervan 5,42% voor zijn rekening en de overige 2,71% is ten laste van de student. Deze verminderde bijdrage is van toepassing op studenten die maximaal 600 uur per jaar werken. 

Je ‘betaalt’ dus wel sociale bijdrage, maar het deel van de solidariteitsbijdrage dat ten laste valt van jou als student, wordt gewoon ingehouden door de werkgever bij betaling van het loon. Je zal dus geen extra belastingen moeten betalen achteraf en het studentenloon dat jij op je rekening gestort krijgt, is volledig van jou.

Betaal ik ook meer belastingen als ik te veel uren werk? 

Je mag als jobstudent maar een bepaald aantal uren werken om je voordelige sociale bijdrage te behouden: 600 uren per kalenderjaar sinds 01/01/2023. Let op! Ieder begonnen uur telt als een volledig uur. Als je meer werkt in hetzelfde kalenderjaar, zal je beschouwd worden als een reguliere werknemer. Vanaf het 601e gewerkte uur zal je de normale bijdragen van 13,07% aan sociale zekerheid betalen. Het is dus financieel minder voordelig om nog extra uren te werken.

Als je heel wat studentenjobs doet tijdens een kalenderjaar waardoor je meer dan 600 uur werkt én meer dan de belastingvrije som verdient, dan zal je dus verhoogde sociale bijdragen én belastingen moeten betalen.  

Hoe weet ik hoeveel uren ik nog over heb dit jaar?

Wil je graag weten hoeveel uren je nog over hebt? Dit kan je controleren door je aan te melden bij Student At Work. Je vindt er bovendien een attest voor je werkgever om te bewijzen dat jouw uren nog niet zijn opgebruikt en je voordelig studentenarbeid kan verrichten.

Heb je nog genoeg uren over en wil je profiteren van de verminderde sociale bijdragen en onbelaste studentenjob? Download dan nu meteen de NOWJOBS-app en werk als jobstudent voordelig gedurende het volledige jaar. Je vult simpelweg je profiel in, de dagen en uren wanneer je beschikbaar bent en vind een job in no time!

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

account_circle

Marketing - 01 september 2020