14 september 2023

Wie mag geld verdienen als bijverdiener?

Bijverdienen zonder studenten- of flexi-statuut? Dat kan als bijverdiener!

Wil je graag bijverdienen maar kom je (nog) niet in aanmerking voor het studenten- of flexi-statuut? Dat is… geen probleem! In deze blog ontdek je de voordelen van werken als bijverdiener.

Een bijverdienste geeft jou de kans om ervaring op te doen in verschillende sectoren, nieuwe mensen te leren kennen én je portemonnee te vullen. Zie je dat wel zitten, maar kom je niet in aanmerking voor een studenten- of flexi-job? Dan werk je via NOWJOBS als bijverdiener. 

Wie mag werken als bijverdiener? 

Iedereen die naast hun hoofdberoep wil bijverdienen, maar geen studenten- of flexi-statuut krijgt, mag werken als bijverdiener. Wil je als student meer dan 600 uur werken dit jaar of volg je een opleiding in avondonderwijs? Of kom je (nog) niet in aanmerking voor een flexi-job omdat je 3 kwartalen geleden minder dan 4/5de gewerkt hebt? Dan kan je aan de slag als bijverdiener! 

Wat zijn de voordelen van werken als bijverdiener? 

  • Extra geld verdienen. Een bijverdienste betekent meer inkomen, altijd! Ook als je zonder flexi- of studentenstatuut iets meer belastingen en sociale bijdragen moet betalen, kan je extra geld aan je maandloon toevoegen!
  • Je passie ontdekken. Wil je je grenzen verleggen? Als bijverdiener kan je in verschillende sectoren aan de slag! Zo stap je uit je comfortzone en kan je proeven van wat de arbeidsmarkt te bieden heeft. 
  • Je passie volgen. Je hebt er altijd van gedroomd om een bepaalde sector te veroveren. Bijverdienen geeft je de kans om die droom waar te maken. Een copywriter met een bijbaan als kok, een landbouwer die enkele uren per week bijverdient als IT’er of een architect die in het weekend in retail werkt, het kan allemaal!
  • Sociaal contact. Tijdens je bijverdienste kom je in contact met heel wat nieuwe mensen. Zo bouw jij een netwerk uit dat je zal helpen om je verder te ontplooien, op professioneel en misschien zelfs op persoonlijk vlak!
  • Misschien wel een vaste job. Terwijl jij je werkgever ondersteunt, leer je hun organisatie stap-voor-stap kennen. Met die on-the-jobtraining heb jij alles in huis om een vaste job in de wacht te slepen. Bovendien mag je ook werken op uren waarop jobstudenten niet ingezet worden en mag je taken uitvoeren die zij niet mogen doen. Win-win voor jou én de werkgever dus.

Welk loon krijg ik als bijverdiener?

Naast je minimumloon heb je als bijverdiener recht op bijkomende voordelen zoals vakantiegeld, feestdagen, maaltijd- en ecocheques en kilometervergoeding. Al die voordelen komen echter met een aantal verplichtingen. Voor je werk als bijverdiener betaal je namelijk de standaard sociale zekerheidsbijdrage (of RSZ-bijdrage) van 13,07% van je brutoloon.

Aangezien je belastingen betaalt, moet je er rekening mee houden dat die belastingen kunnen toenemen wanneer je meer uren werkt. Hoe meer je werkt, hoe groter de kans dat je in een hogere belastingschijf valt. Maar ook: hoe meer je werkt, hoe meer sociaal contact, hoe meer ervaring én hoe meer je aan het einde van de maand overhoudt! 

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Wil jij aan de slag als bijverdiener? Via NOWJOBS vind je de job die past bij jouw situatie en inspeelt op jouw passie! 

account_circle

Manon - 14 september 2023