14 september 2023

Moet ik belastingen betalen als ik bijverdien zonder studenten- of flexi-statuut?

Bijverdienen loont altijd de moeite, ook als je geen studenten- of flexi-statuut hebt. Maar hoeveel loont dat dan precies? In deze blog lees je alles over je loon en de belastingen voor reguliere bijverdieners. 

Extra geld verdienen, ervaring opdoen in verschillende sectoren en nieuwe mensen leren kennen. Met een bijjob is dat een fluitje van een cent, ook als je niet in aanmerking komt voor een studenten- of flexi-job. Via NOWJOBS werk je als reguliere bijverdiener in de leukste bedrijven. En je verdient nog een mooi loon ook! 

Wat is het minimumloon van een reguliere bijverdiener? En heb ik recht op bijkomende voordelen? 

Je minimumloon is afhankelijk van de sector waarin je bijverdient. Binnen bepaalde sectoren (paritaire comités) gelden collectieve arbeidsovereenkomsten, waarbij het minimumloon van bijverdieners vastligt. Werd er binnen een sector geen collectieve arbeidsovereenkomst afgesloten, dan wordt het loon bepaald op basis van het GGMMI (gewaarborgd gemiddeld minimummaandinkomen). Naast dat minimumloon heb je recht op bijkomende voordelen zoals vakantiegeld, feestdagen, maaltijd- en ecocheques en kilometervergoeding, net als je collega’s die vast in dienst zijn. 

Betaal ik als reguliere bijverdieners belastingen en sociale bijdragen? 

Al die voordelen komen met een aantal verplichtingen die iets strenger zijn dan voor flexi-jobbers en jobstudenten. Voor je werk als reguliere bijverdiener betaal je namelijk belastingen. Hou er dus rekening mee dat je kosten kunnen toenemen wanneer je meer uren werkt: hoe meer je werkt, hoe groter de kans dat je in een hogere belastingschijf valt. Bovendien betaal je de standaard sociale zekerheidsbijdrage (of RSZ-bijdrage)  van 13,07% van je brutoloon.

Je betaalt dus iets meer, maar kan wel onbeperkt en in elke sector bijverdienen terwijl je van dezelfde voordelen geniet als vaste medewerkers. Wie weet, met je maturiteit en inzet overtuig je je werkgever misschien om jou binnenkort vast in dienst te nemen!

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Wil jij aan de slag als reguliere bijverdiener? Via NOWJOBS vind je de job die past bij jouw situatie en inspeelt op jouw passie!

account_circle

Manon - 14 september 2023