18 januari 2024

Wat is de solidariteitsbijdrage voor studenten?

Bedrijfsvoorheffing student

Een leergierige bijverdiener die je kan inschrijven aan een laag tarief? Een jobstudent aanwerven is een geweldig idee! Maar wat maakt een jobstudent zo’n voordelige bijverdiener? Naast het eerlijke loon, kilometervergoeding en eventueel maaltijd- of ecocheques, betaal je een lage solidariteitsbijdrage voor je student. In deze blog lees je er alles over.

Solidariteitsbijdrage student: een bijzondere RSZ-bijdrage

Een student die in jouw zaak een studentenjob uitoefent, ontvangt een eerlijk loon (dat afhankelijk is van de functie en de sector waarin gewerkt wordt), een kilometervergoeding, eventuele maaltijd- of ecocheques en een bijzondere rsz- of solidatiteitsbijdrage. Concreet betaal je een solidariteitsbijdrage van 5,42% in plaats van gewone socialezekerheidsbijdragen of standaard werkgeversbijdrage die je voor een vaste medewerker betaalt. Je wordt vrijgesteld van een bedrijfsvoorheffing voor studenten.

Voor een jobstudent betaal je dus een solidariteitsbijdrage in plaats van socialezekerheidsbijdragen zoals voor gewone werknemers. Maar wie mag je als "jobstudent" beschouwen? We zetten 3 voorwaarden op een rijtje:

  • De student ondertekent een studentenovereenkomst, samen met jou als werkgever.
  • De student werkt maximaal 600 uur per kalenderjaar als jobstudent (voor de uren die de student méér werkt dan 600 uur, betaal je de gewone socialezekerheidsbijdragen).
  • De gepresteerde uren als jobstudent vinden plaats buiten de periodes van verplichte aanwezigheid in de onderwijsinstelling. Daaronder verstaan we de momenten waarop de student geacht wordt lessen of activiteiten te volgen.

Om in jouw zaak een studentenjob te mogen doen, moet jouw bijverdiener natuurlijk student zijn. Dat is het geval wanneer die een volledig leerplan, deeltijds onderwijs of onderwijs met een beperkt leerplan volgt. Wanneer je student in juni afstudeert en een diploma behaalt, mag die tot en met 30 september van hetzelfde jaar als jobstudent werken. Dat betekent dat jij nog tot die tijd de voordelige solidariteitsbijdrage voor studentenarbeid betaalt.  

Een jobstudent inschrijven loont

Een student is niet alleen een voordelige bijverdiener voor wie je een verlaagde RSZ-bijdrage betaalt. Jobstudenten zijn ook gedreven en flexibel inzetbaar in onverwacht drukke periodes of op piekmomenten in jouw zaak. Door bij jou te werken, leren ze bovendien jouw vak én jouw zaak kennen. Zo worden jobstudenten morgen misschien vaste werknemers!  

Studenten gezocht?  

Wil jij zo’n gedreven bijverdiener inschakelen tegen een voordelig tarief? Je vindt de ideale student in de NOWJOBS-app. Registreer je nu.  

Registreer nu

Voordat je je registreert vraag je je misschien af “Wat kost een student precies?”. Via onze pricing calculator bereken je hoeveel je betaalt voor een jobstudent in jouw zaak.

account_circle

Nele - 18 januari 2024