18 januari 2024

Wat is de solidariteitsbijdrage voor studenten?

Bedrijfsvoorheffing student

Een leergierige bijverdiener die je kan inschrijven aan een laag tarief? Een jobstudent aanwerven is een geweldig idee! Maar wat maakt een jobstudent zo’n voordelige bijverdiener? Naast het eerlijke loon, kilometervergoeding en eventueel maaltijd- of ecocheques, betaal je een lage solidariteitsbijdrage voor je student. In deze blog lees je er alles over.

Solidariteitsbijdrage student: een bijzondere RSZ-bijdrage

Zodra jij en de student een studentenovereenkomst hebben ondertekend, mag die in jouw zaak de handen uit de mouwen steken. Meer specifiek mag de jobstudent 600 uren per jaar werken. Voor die dienst betaal je een eerlijk loon (dat afhankelijk is van de functie en de sector waarin gewerkt wordt), een kilometervergoeding, eventuele maaltijd- of ecocheques en een bijzondere rsz-bijdrage of solidatiteitsbijdrage. Concreet betaal je een solidariteitsbijdrage van 5,42% in plaats van gewone socialezekerheidsbijdragen of standaard werkgeversbijdrage die je voor een vaste medewerker betaalt. Je wordt vrijgesteld van een bedrijfsvoorheffing voor studenten.

Om in jouw zaak een studentenjob te mogen doen, moet jouw bijverdiener natuurlijk student zijn. Dat is het geval wanneer die een volledig leerplan, deeltijds onderwijs of onderwijs met een beperkt leerplan volgt. Wanneer je student in juni afstudeert en een diploma behaalt, mag die tot en met 30 september van hetzelfde jaar als jobstudent werken. Dat betekent dat jij nog tot die tijd de voordelige solidariteitsbijdrage voor studentenarbeid betaalt.  

Een jobstudent inschrijven loont

Een student is niet alleen een voordelige bijverdiener voor wie je een verlaagde RSZ-bijdrage betaalt. Jobstudenten zijn ook gedreven en flexibel inzetbaar in onverwacht drukke periodes of op piekmomenten in jouw zaak. Door bij jou te werken, leren ze bovendien jouw vak én jouw zaak kennen. Zo worden jobstudenten morgen misschien vaste werknemers!  

Studenten gezocht?  

Wil jij zo’n gedreven bijverdiener inschakelen tegen een voordelig tarief? Je vindt de ideale student in de NOWJOBS-app. Registreer je nu.  

Registreer nu

Voordat je je registreert vraag je je misschien af “Wat kost een student precies?”. Via onze pricing calculator bereken je hoeveel je betaalt voor een jobstudent in jouw zaak.

account_circle

Nele - 18 januari 2024