Mijn jobstudent heeft geen studentenuren meer over. Wat nu?
Dit verandert voor jou als werkgever
Een jobstudent mag maximaal 600 uren per kalenderjaar werken. Tijdens die 600 uren betaal je als werkgever een verminderde sociale bijdrage van 5,43%. Vanaf het 601ste uur betaal je echter de normale sociale bijdragen van 32%. Best wel een groot verschil dus.
Studenten die meer dan 600 uren in een kalenderjaar werken, noemen we vaak werkstudenten. Verandert de situatie van je jobstudent in de loop van het jaar? Of heeft hij/zij geen studentenuren meer over? Geen zorgen — een student kan perfect bij je starten als jobstudent, om (indien nodig) later in het jaar over te stappen op het statuut van werkstudent.
Een werkstudent inschakelen brengt een aantal voordelen met zich mee:
- Werkstudenten staan bekend om hun flexibiliteit. Ze vinden het meestal niet erg om 's avonds of in het weekend te werken.
- Werkstudenten hebben vaak al heel wat gewerkt en komen daardoor met een aardig pakket ervaring in je bedrijf terecht. Dat creëert doorgroeimogelijkheden.
- De gemiddelde werkstudent heeft een hoge arbeidsproductiviteit en is bovendien goed bestand tegen een hoge prestatiedruk. Enkel en alleen maar positief voor jouw organisatie!
Dit verandert voor je student
Studenten die maximaal 600 uren per jaar werken, betalen een solidariteitsbijdrage die slechts 2,71% bedraagt van het brutoloon. Vanaf het 601ste uur betalen werkstudenten de normale solidariteitsbijdragen: 13,07% van het brutoloon. Werkstudenten hebben wel recht op vakantiegeld. Dat wordt berekend op basis van het loon waarop RSZ-bijdragen werden afgehouden.
Ben jij nog op zoek naar (werk)studenten? Registreer je dan via onze website en download de NOWJOBS-app.
Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina of contacteer ons.