18 januari 2024

Alles wat je moet weten over de studenten-overeenkomst

Jobstudenten zijn energiek, leergierig en gemotiveerd om iets bij te verdienen. Zodra je samen met de student een studentenovereenkomst afsluit, kan die gedreven bijverdiener jouw zaak ondersteunen. Maar wat staat er precies in de overeenkomst en hoe verschilt ze van de andere arbeidscontracten? Dat lees je in deze blog.

Wat is een studentenovereenkomst?

Een studentenovereenkomst is een arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en een jobstudent. Het contract komt grotendeels overeen met dat voor arbeiders of bedienden, maar bevat bijkomende voorwaarden. Die strengere regels worden vastgelegd om de student, die nog geen ervaring heeft op de arbeidsmarkt, zo goed mogelijk te informeren.  

Zo’n specifieke overeenkomst sluit je dus enkel af met studenten, maar wie wordt als student beschouwd? In deze blog lees je onder welke voorwaarden een studentenjob in jouw zaak mogelijk is.  

Welke info staat in de overeenkomst?  

Het is belangrijk dat een studentenovereenkomst in twee exemplaren wordt opgesteld: één voor jou en één voor de student. Zorg ervoor dat je voor iedere student afzonderlijk een overeenkomst opmaakt en dat die uiterlijk tekent wanneer de job van start gaat.  

Elke overeenkomst bevat een aantal verplichte vermeldingen. In een studentenovereenkomst staat bijvoorbeeld onderstaande informatie:  

 • Identiteit, geboortedatum, woonplaats en eventueel verblijfplaats van de twee partijen;  
 • Datum van het begin en het einde van de uitvoering van de overeenkomst;  
 • Plaats van uitvoering van de overeenkomst;  
 • Beknopte beschrijving van de functie;  
 • Arbeidsduur per dag en per week;  
 • De duur en de nadere regels betreffende de proeftijd;
 • Toepasselijkheid van de wet van 12 april 1965 over de bescherming van het loon der werknemers;  
 • Overeengekomen loon;  
 • Tijdstip waarop het loon wordt uitbetaald;
 • Bevoegd paritair comité;  
 • Aanvang en einde van de gewone arbeidsdag, dagen van regelmatige onderbreking van de arbeid (dit is het werkrooster);  
 • De namen en contactgegevens van de werknemersvertegenwoordigers in de ondernemingsraad, het comité voor preventie en bescherming op het werk, en de leden van de vakbondsafvaardiging.

Hoe stel je een studentenovereenkomst op? Je laat het werk aan NOWJOBS!

Wie een studentenovereenkomst wil opstellen, moet heel wat informatie verzamelen. Maar daar hoef jij je geen zorgen over te maken: NOWJOBS zorgt ervoor dat jouw studentenovereenkomst helemaal in orde is! Wanneer jij studenten inschakelt via NOWJOBS, nemen wij alle administratie voor onze rekening: van studentenovereenkomst tot Dimona-aangifte en uitbetaling.

Het enige wat jij moet doen, is de beste student verwelkomen in jouw zaak. Hoe? Plaats een gratis vacature en zie de sollicitaties binnenstromen. Wanneer je door de sollicitaties scrolt, zie je naast reviews en beschikbaarheid ook de totale kost van de jobstudent. Stuur een contractvoorstel naar de student die er voor jou bovenuit springt. Zodra die het voorstel ondertekent, is het contract voor de jobstudent in orde!

Wist je trouwens dat je ook het selectieproces aan NOWJOBS kan overlaten? Schakel Direct Contract in wanneer je een vacature plaatst en de app matcht jouw job automatisch met studenten die voldoen aan belangrijke voorwaarden zoals ervaring, goede reviews en geen annuleringen bij vorige werkgevers.  

Jobstudenten gezocht? Jobstudenten gevonden!

Via NOWJOBS vind je de ideale jobstudent, die gedreven en flexibel inzetbaar is in onverwacht drukke periodes of op piekmomenten. Door bij jou te werken, leert die bovendien jouw vak én jouw zaak kennen. Zo worden jobstudenten morgen misschien vaste werknemers!  

Wil jij zo’n gedreven bijverdiener inschakelen tegen een voordelig tarief? Je vindt de ideale student in de NOWJOBS-app. Registreer je nu.  

Registreer nu

Voordat je je registreert vraag je je misschien af “Wat kost een student precies?”. Via onze pricing calculator bereken je hoeveel je betaalt voor een jobstudent in jouw zaak.

account_circle

Nele - 18 januari 2024