Voor bijverdieners

Alles wat je moet weten als je dit jaar afstudeert

Voor een aantal studenten onder jullie zit de schoolcarrière er bijna op! Maar wat betekent dat nu precies voor jouw studentenjob? Mag je nog verder werken als student? Verlies je daarbij jouw kinderbijslag of moet je dan meer belastingen betalen? Wij gingen het na voor jou. 

Hoeveel uren mag ik werken als student?

Studenten krijgen een contingent van 475 uren per jaar waarin je mag werken tegen verminderde sociale bijdragen. Je betaalt dan slechts 2,71% als solidariteitsbijdrage en ook voor jouw werkgever is dit voordeliger. Van zodra je meer werkt in hetzelfde kalenderjaar, zal je beschouwd worden als werkstudent. Vanaf het 476e gewerkte uur zal je de normale sociale bijdragen van 13,07% betalen alsook een bedrijfsvoorheffing. Het aantal uren dat je gewerkt hebt, kan je makkelijk controleren bij Student@Work

Werk je als jobstudent in de zorg of in het onderwijs? Dan tellen je uren voor het eerste kwartaal van 2021 (januari, februari en maart) niet mee voor je resterende uren. Je zal deze uren dus ook niet zien staan op de teller. 

Mag je nog werken als student wanneer je afgestudeerd bent? 

Als je afstudeert in juni en je twijfelt nog of je je opnieuw wil inschrijven, mag je nog een studentenjob doen tot het einde van de zomervakantie. Dat wil zeggen dat je tot 30 september nog zal kunnen werken aan verminderde sociale bijdragen. 

Ontvang ik nog kinderbijslag als schoolverlater? 

Vlaanderen

In Vlaanderen ontvang je elke maand jouw Groeipakket tot je 25 jaar. Zolang je onder het statuut ‘jobstudent’ valt, verlies je het kindergeld niet. Dit kan 475 uur per jaar. Daarna is er een limiet van 80u/maand werken om het kindergeld te kunnen behouden. Als schoolverlater kan je nog gedurende maximum 12 maanden recht hebben op deze kinderbijslag indien je minder dan 80u/maand werkt. Die periode van 12 maanden begint te lopen in de maand volgend op de maand van je uitschrijving als student. 

De voorwaarden zijn afhankelijk van de regio waar je woont. Als je jonger bent dan 25 jaar en ingeschreven bent bij VDAB als werkzoekende, zal je tijdens jouw beroepsinschakelingstijd je recht op het Groeipakket behouden. Ook wanneer je nog werkt met een jobstudentencontract of als vrijwilliger zal je het Groeipakket blijven ontvangen. Vanaf het moment waarop je een vaste job hebt en je meer dan 80u/ maand gaat werken, zal je geen Groeipakket meer ontvangen. 

Brussel

In Brussel geldt een andere regeling. Daar wordt jouw recht op kinderbijslag behouden als je minder dan 240 uur per kwartaal werkt. Wanneer je afstudeert, kan je nog 12 maanden recht hebben op kinderbijslag als schoolverlater op voorwaarde dat je bent ingeschreven als werkzoekende bij Actiris. Deze periode begint te lopen op 1 augustus na je laatste academiejaar of na je laatste herexamen. Indien je je niet inschrijft als werkzoekende bij Actiris zal je enkel kinderbijslag ontvangen tot en met 30 september van je laatste academiejaar. 

Wallonië

Ook in Wallonië gelden andere regels. Daar heb je onvoorwaardelijk recht op kinderbijslag tot je 21 jaar bent. Daarna kan je mits een geldig inschrijvingsbewijs op school nog kindergeld ontvangen tot je 25 bent als je in het eerste, tweede en vierde kwartaal maximaal 240 uren werkt. In de zomervakantie mag je onbeperkt werken zonder dat je je recht op kinderbijslag verliest. Wanneer je afstudeert heb je in principe slechts recht op kinderbijslag tot de maand waarin je studies stopgezet worden. Als je afstudeert in juni, is dit dus op 31 augustus. Als je nog herexamens hebt, is dit 30 september. Je kan wel nog 360 dagen recht hebben op kinderbijslag, als je je inschrijft als werkzoekende bij Forem. Een bijkomende voorwaarde is dan wel dat je per maand niet meer dan €562,93 bruto per maand verdient. 

Moet ik zelf belastingen betalen als student?

Tot een bepaald bedrag mogen Belgen onbelast bijverdienen. Daarom moet je als student meestal geen belastingen betalen. Je betaalt wel altijd de zogenaamde “solidariteitsvergoeding” van 2.71% .

In 2021 zal je pas belastingen moeten betalen als je in 2020 meer dan € 8 990 netto ofwel 12 842,86 bruto verdient. Het is dus belangrijk om in de gaten te houden hoeveel je verdient met je studentenjob. Daarbij ben je boven bepaalde bedragen niet meer fiscaal ten laste van je ouders. Dit wil zeggen dat zij geen belastingvoordeel meer kunnen genieten van een thuiswonend kind. Stem dit dus zeker goed af met hen. 

Bovendien moet je als student een belastingaangifte indienen, ook al zit je niet over de grens of heb je zelfs niet gewerkt als jobstudent. De fiscus zal je een vereenvoudigde aangifte (VVA) doorsturen en als alles klopt op dit formulier, hoef je niets meer te doen en is je belastingaangifte als student helemaal in orde. Meer over belastingen bij studentenarbeid kan je hier lezen. 

Mag ik na mijn studentenjob met een vast contract bij dezelfde werkgever werken? 

Dat kan, maar hier zijn enkele voorwaarden aan gekoppeld. Het is niet de bedoeling dat de werkgever jou nog snel een vakantiejob geeft als goedkope proefperiode voordat je daar als vaste werknemer aan de slag mag. 

Daarom moet de aard van je vaste job duidelijk verschillen van je studentenjob als je onmiddellijk daarna met een vast contract start. Wanneer je een andere functie uitvoert of pas een tijdje na je vakantiejob als vaste werknemer opnieuw begint te werken bij diezelfde werkgever, wordt dit als duidelijk verschillend beschouwd.

In deze infographic geven we nog eens de belangrijkste bedragen mee waarop je moet letten als student om voordelig te kunnen bijverdienen. 
4 belangrijke bedragen voor studenten

Ben jij nog op zoek naar een vakantiejob voor jouw laatste zomer als student? Bekijk dan zeker het aanbod in onze app.

Afbeelding ei