30 maart 2022

Zo verover je je eerste job

Jonge vrouw op laptop

Studeer je bijna af, dan is het ook bijna tijd voor je eerste echte, vaste job. Spannend! Voor je aan het solliciteren slaat heb je twee dingen nodig: een volledig, up-to-date cv en een straffe motivatiebrief. In deze blog voorzien we je van enkele handige tips en tricks om je op weg te helpen. Zo scoor je binnenkort ongetwijfeld bij potentiële werkgevers.

Zo ziet een goed cv eruit

Je cv of curriculum vitae is je professionele visitekaartje. Het vat samen wie je bent, wat je capaciteiten zijn en over welke relevante ervaring je beschikt. Enkele zaken die niet mogen ontbreken:

  • Persoonlijke gegevens. Vermeld eerst en vooral je naam, adres, telefoonnummer en e-mailadres. Voeg vervolgens ook je nationaliteit, geboortedatum en eventueel burgerlijke staat toe. Heb je een rijbewijs? Geef dat dan zeker ook aan. Voorzie je cv tot slot van een profielfoto — eentje waarop je in de lens kijkt, passende kledij draagt en voor een neutrale achtergrond staat.
  • Studies. Vermeld welk(e) diploma(’s) en graad je behaalde. Laat werkgevers weten welke studie je volgde, in welke onderwijsinstellingen je dat deed en wanneer. Ook een studie die je niet afmaakte kan een relevante ervaring opleveren, net als eventuele bijkomende opleidingen. Plaats je meest recente studie bovenaan.
  • Ervaringen. Lijst eerdere (studenten)jobs op, maar ook stages, vakantiewerk en vrijwilligerswerk. Net als bij je studies plaats je je meest recente ervaring bovenaan. Vermeld eerst je functie, dan het bedrijf en daarna de periode. Licht bij elke functie ook kort je belangrijkste taken toe. 
  • Talen. Maak een lijstje van de verschillende talen die je spreekt, in volgorde van meest naar minst vloeiend. Geef aan in welke mate je elke taal onder de knie hebt en hoe ver je staat op vlak van spreken en schrijven.
  • Computerkennis. Weet je je plan te trekken in Microsoft Office, Excel, Word en/of PowerPoint? Ook dat verdient een plaatsje op je cv. Ook meer specifieke computerprogramma’s kan je hier vermelden.

 

Zo schrijf je een sterke motivatiebrief

Bij een cv hoort bijna altijd een motivatiebrief. Zo blaas je toekomstige werkgevers van hun sokken:

  • Een korte motivatiebrief werkt meestal beter dan een lange. Wees kort maar krachtig en hou het bij één A4’tje.
  • Maak het persoonlijk. Pas je tekst aan aan het bedrijf en de functie waarvoor je solliciteert. Gebruik geen algemene template die je naar tien verschillende organisaties stuurt.
  • Start met een beleefde aanspreking en een originele, enthousiaste openingszin. Weet je bij wie je e-mail terecht zal belanden? Vermijd dan ‘Beste meneer, mevrouw’, en ga in de plaats daarvan voor ‘Beste mevrouw Pieters’.
  • Vertel waar je de vacature tegenkwam, waarom de job iets voor jou is, waarom je graag bij dat bepaalde bedrijf wil werken en welke van je kwaliteiten een ideale match vormen met de organisatie. Zet je passie voor je vakgebied in de verf en laat duidelijk merken hoe graag je de job wil.
  • Verwijs op het einde van je motivatiebrief kort naar je cv (en vergeet je cv vervolgens niet toe te voegen in de bijlagen).
  • Vraag het bedrijf om een gesprek zodat je je interesse in de job verder kan toelichten.
  • Sluit af met een vriendelijke, enthousiaste groet
  • Sla je cv en sollicitatiebrief op als PDF’s en geef de bestanden een logische naam. Geen ‘01032022_sollicitatie_definitief_versie8_zonderfouten.pdf’, wel ‘Sollicitatiebrief Els Desmet’. 

Lees ook meer over hoe je je administratieve zaken in orde kan brengen nu je afgestudeerd bent en wat je kan verwachten van je loonpakket.

Zo, je bent er helemaal klaar voor. Graag wat extra hulp tijdens de zoektocht naar je droomjob? Onze collega’s van Accent staan voor je klaar. 

Schrijf je in bij Accent

account_circle

Marketing - 30 maart 2022