Je eerste vaste job: dit mag je verwachten van je loon
Afgestudeerd? Dikke proficiat met je diploma! Je bent klaar om je op de arbeidsmarkt te begeven. Vergeet ook niet om een aantal administratieve zaken in orde te brengen. Heb je al zicht op je eerste job, dan zit je wellicht nog met een pak vragen over je loonpakket. In deze blog geven we je enkele tips mee om jezelf van een eerlijk salaris te verzekeren.
Je loonpakket
Tijdens het solliciteren krijg je meestal een brutoloon voorgesteld. Wees je ervan bewust dat je nettoloon een pak lager zal liggen, want van je brutoloon worden eerst nog sociale premies en belastingen afgetrokken.
Daarnaast krijg je vaak extralegale voordelen aangeboden, als aanvulling op je geldelijke salaris. Denk bijvoorbeeld aan een onkostenvergoeding, een gsm(-abonnement), extra vakantiedagen, een bedrijfswagen, opleidingsmogelijkheden… Met zulke secundaire arbeidsvoorwaarden kom je tot een interessant totaalpakket.
Onderhandelen over je salaris
Overweeg op voorhand welk loon je acceptabel vindt en welke secundaire arbeidsvoorwaarden voor jou belangrijk zijn. Verdiep je in het marktconforme loon van jouw sector en zoek uit wat iemand met een gelijkaardig profiel gemiddeld verdient. Zo krijg je zicht op wat haalbaar is voor het bedrijf waar je gaat werken en de job die je wil uitoefenen.
Wees tijdens het gesprek over je salaris zelfzeker en zakelijk, zonder arrogant over te komen. Begin niet onmiddellijk over je loon, maar overtuig je werkgever eerst dat jij de geknipte persoon bent voor de job. Breng je salaris pas ter sprake in het volgende gesprek.
Je eerste loonbrief
Je eerste job te pakken? Dan krijg je binnenkort je eerste loon — en de daarbij horende loonbrief. De basis van je loonfiche is je brutoloon. Dat bestaat uit je loon voor normale prestaties en betaalde afwezigheden (feestdagen, ziekte, inhaalrust), premies of bonussen, je commissieloon (indien van toepassing), voordelen in natura en eventuele overuren.
Van je brutoloon moet je een deel afstaan aan de Rijksdienst Sociale Zekerheid, oftewel: de RSZ. Eens je RSZ-bijdrage is afgetrokken van je brutoloon, blijft je belastbaar loon over. Van dat loon houdt de fiscus een bedrijfsvoorheffing af. Hoeveel die bedraagt, dat hangt af van drie zaken: je brutoloon, je burgerlijke staat en je gezinssituatie. De bedrijfsvoorheffing is een voorschot op je belastingen. Later krijg je een definitieve afrekening, gebaseerd op je belastingsaangifte.
Heb je daarnaast nog eigen inhoudingen, zoals voor maaltijdcheques of een bedrijfswagen? Die worden ook verrekend. Wat overschiet is je nettoloon, oftewel: het bedrag dat uiteindelijk op je bankrekening verschijnt.
Succes!
PS: Nog geen idee waar je binnenkort aan de slag gaat? Geen paniek: onze collega’s van Accent helpen je met plezier op weg naar je eerste job. Bonus: schrijf je je nu in bij Accent, dan maak je kans op twee cinematickets. Doen!