04 maart 2023

Willy, 85 jaar en enthousiaste flexi

Gepensioneerde flexi-jobber aan de slag als afwasser

Willy is 85 jaar en kan moeilijk stilzitten. Hij twijfelde dan ook geen seconde om de handen uit de mouwen te steken toen hij hoorde dat hij na zijn pensioen een flexi-job kon uitoefenen. “Thuiszitten is niets voor mij. Met een flexi-job kom ik onder de mensen en kan ik mijn tijd op een fijne manier invullen.” 

Toen zijn dochter personeel zocht voor haar brasserie In Den Karpel, begon het bij Willy meteen te kriebelen: “Mijn dochter wist dat ik graag help waar ik kan, maar ik was ervan overtuigd dat ik als gepensioneerde niet mocht bijspringen. Toen vertelde ze me over flexi-jobs: met het flexi-statuut mag je na je pensioen bijverdienen in verschillende sectoren, ook in de horeca! Ik was meteen verkocht en werkte enkele dagen per week als afwasser in de brasserie.” 

Werken is voor Willy geen opgave, “zolang alles correct verloopt. Mijn dochter drukte me op het hart dat mijn hulp in haar zaak 100% wettelijk zou zijn. Daarvoor werkt ze samen met NOWJOBS, een digitaal uitzendbureau dat bedrijven matcht met flexi-jobbers én de administratie verzorgt! Alles wordt dus voor ons geregeld: de Dimona-aangifte, de contracten en de uitbetaling.” 

Een flexi-job in de horecazaak van zijn dochter was voor Willy een logische keuze, maar zou hij ook andere flexi-jobs overwegen? “Natuurlijk! Ik vind het fijn om te werken en mensen te leren kennen, maar als ik eerlijk ben, zou ik ook zonder mijn dochter voor dit soort job gekozen hebben. Ik werk graag als afwasser, omdat ik dan met mijn handen bezig ben en aan mijn eigen tempo kan werken. Af en toe ruimde ik tafels, maar dat werk is minder evident: met mijn 85 jaar ben ik iets minder snel dan de andere werknemers. Bovendien heb ik een hoorapparaat, wat communicatie iets lastiger maakt. Als afwasser kan ik een praatje slaan met mijn collega’s wanneer daar tijd voor is, zonder verplichting.” 

Willy heeft niet altijd als afwasser gewerkt. Voor zijn pensioen werkte hij voor de Stad Gent en als chauffeur voor leden van het stadsbestuur en van het Europees Parlement. “Ik heb altijd hard gewerkt, misschien wel te hard. Voor mijn pensioen werkte ik zo veel dat ik amper thuis was. Vandaag vind ik meer balans: met mijn flexi-job werk ik een paar dagen in de week en daarnaast houd ik genoeg tijd over voor andere dingen. Ik woon alleen, dus ik spendeer best wat tijd aan het huishouden, inkopen doen, enzovoort. Stilzitten is niets voor mij: ik ga wandelen of geniet van mijn tuin. Dat kan ik allemaal doen naast mijn flexi-job.” 

Wat de toekomst ook brengt, Willy zal blijven werken. Voor het plezier, het sociaal contact en de nuttige tijdsinvulling. “En dat is nog zo plezierig als je wéét dat alles wettelijk gebeurt!” 

Wil jij ook aan de slag als flexi-jobber? Via NOWJOBS vind je de flexi-job die past bij jouw situatie en aansluit bij jouw passie!

account_circle

Justien - 04 maart 2023