26 februari 2024

Fiscale fiche en individuele rekening, say what?!

Een jobstudente die haar belastingsaangifte invult

Onlangs jouw fiscale fiche en individuele rekening gekregen in jouw mailbox? En heb je geen flauw idee wat deze documenten zijn en wat je hiermee moet doen? Check dan zeker de uitleg hieronder!

Fiscale fiche: belangrijk voor je belastingaangifte

Een fiscale fiche laat zien hoeveel je het afgelopen jaar verdiend hebt. Je vindt hier de bedragen van alle betalingen, inhoudingen, tussenkomsten, voordelen en herberekeningen van het afgelopen inkomstenjaar op terug. Dat overzicht heb je nodig voor jouw belastingaangifte.
De aangifte zelf doe je pas in juni, dus hou het document goed bij. De vakjes ingevuld op jouw fiscale fiche, dien je dan over te nemen op de belastingaangifte. 

➡️ Ben je student? Belangrijk om te weten is dat iedereen die werkt een belastingaangifte moet doen, ook jobstudenten. De fiscus steunt je daarbij door een elektronisch voorstel van vereenvoudigde aangifte te sturen. Als de bedragen van je fiscale fiche overeenkomen en je inkomsten het grensbedrag voor jobstudenten in het afgelopen inkomstenjaar niet overschrijden, dan hoef je verder niets te doen. Maar wat is dat grensbedrag? Voor het aanslagjaar 2024 (inkomsten 2023) bedraagt die belastingvrije som € 14.514,29 bruto. Verdiende je in 2023 minder dan € 14.514,29 bruto? Dan hoef je dus geen belastingen te betalen. Meer info kan je vinden in onze blog over belastingaangifte voor studenten. 

Individuele rekening: overzicht van betalingen

De individuele rekening geeft je een overzicht van alle uitbetalingen die je tijdens het voorgaande kalenderjaar hebt ontvangen. Dit gaat over:
•    Maandelijkse salarissen
•    Andere betalingen zoals vakantiegeld, eindejaarstoelage, eventuele uitgestelde bezoldiging
Op de individuele rekening staan jouw salarisgegevens gegroepeerd per maand, per kwartaal en in een jaartotaal.

➡️ Het is een sociaal document dat uitgereikt wordt als overzicht van verschillende betalingen. Je hoeft hier niets mee te doen.

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze FAQ-pagina te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Nog niet geregistreerd? Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!

account_circle

Marketing - 26 februari 2024