24 september 2017

Een job zoeken zonder diploma: zo doe je het!

Jonge vrouw op haar laptop en smartphone

Ben je op zoek naar werk maar heb je geen diploma in je bezit? Wanhoop niet, want hoewel een diploma bij veel werkgevers een basisvereiste is, moet dat je niet tegen houden. Met het nodige doorzettingsvermogen en de juiste aanpak kom je er wel. Een job zoeken zonder diploma? Deze tips helpen je op weg!

Een job zoeken zonder diploma: de VDAB helpt je op weg

Wie door welke redenen dan ook zonder diploma de schoolbanken verlaat, belandt op de arbeidsmarkt. Vaak gebeurt dat onvoorbereid en zijn de omstandigheden niet optimaal. Gelukkig kan je je hierin laten begeleiden door de VDAB. Die heeft het gigantisch netwerk en de expertise om je in contact te brengen met werkgevers waar een diploma geen vereiste is.

Toch beperk je je het best niet tot de VDAB alleen. Ook de mensen van het plaatselijke PWA-kantoor (Plaatselijk Werkgelegenheidsagentschap) zullen je zeker willen helpen. En tot slot zijn er natuurlijk nog de interimkantoren. Zij hebben vaak heel wat vacatures voor ongeschoold personeel in de aanbieding!

Doe een stage

Een andere manier om werkervaring op te doen, is het volgen van een stage. Je wordt dan niet of nauwelijks betaald, maar laat je hierdoor vooral niet tegenhouden.

De werkgever hoeft jou geen salaris te betalen dus hij verliest niets door jou aan te nemen. En jij krijgt er tonnen ervaring door. Win-win voor beide partijen! Krijg je er na je stage geen contract aangeboden? Geen nood, de leemte op je cv is alvast opgevuld, wat zeker zal helpen wanneer je een job zoekt zonder diploma.

Al eens gedacht aan dienstencheques?

Het systeem van de dienstencheques werd speciaal in het leven geroepen om laaggeschoolden of schoolverlaters extra kansen te geven. Je gaat aan de slag als huishoudelijke hulp. Het voordeel is dat je sowieso in je eigen streek werkt en je werkuren afspreekt samen met je werkgever. Bovendien is het meer dan behoorlijk betaald, dus daar moet je geen schrik van hebben!

Nooit te oud om bij te leren

Op een diploma staat geen leeftijd. Lukt het je nog altijd niet om na onze tips een job te vinden? Dacht je er al over na om een werkgerichte opleiding te volgen. Dat kan je bij de VDAB of bij andere opleidingscentra terecht. Zo vergroot je meteen je kansen op de arbeidsmarkt!

Wil je graag nu een job voor enkele uren/dagen zodat je meteen geld verdient, los van dat diploma? Lees hier hoe je makkelijk via onze app kan solliciteren. Download snel de NOWJOBS-app!

account_circle

Marketing - 24 september 2017