10 januari 2020

6 tips om de examens door te komen

De handen van een student die aan het studeren is voor de examens

De examens zijn terug begonnen. En daarmee ook de meest stressvolle periode van het jaar. Je bent nog maar net bezig maar toch voelt het alsof je al maanden aan jouw bureau zit vastgekluisterd? Bekijk het positief! Het einde is in zicht. Met deze tips en tricks doorsta jij jouw examens met glans!

1. Ontspanning

Tijdens de examenperiode is ontspanning cruciaal. Je brein verwerkt de leerstof op momenten dat je niet studeert. Voldoende ontspannen en slapen is hét geheim om de hele examenperiode door te komen. Plan voldoende pauzemomenten in en kruip op tijd in je bed. Zo kan je fris en monter aan de volgende dag beginnen. 

2. Ruim je bureau op

Om geconcentreerd te werken is het belangrijk dat je omgeving rust uitstraalt. Begin je dag met een proper bureau en haal alle overbodige spullen weg uit je gezichtsveld. Leg enkel de essentiële cursussen op je bureau om chaos te voorkomen. Zo creëer je rust in je hoofd en verloopt studeren een stuk efficiënter.  

3. Gebruik je inhoudstafel

Zorg dat je de inhoudstafel van je cursus altijd bij de hand hebt. Voeg in potlood kernwoorden toe aan je inhoudstafel terwijl je de leerstof aan het instuderen bent. Na het einde van het hoofdstuk, plan je vijf minuten in om het hoofdstuk kort te herhalen. Aan de hand van de inhoustafel, zal het herhalen een stuk makkelijker verlopen. 

4. Ezelsbruggetjes

Kan je die oneindige opsomming maar niet onthouden? Maak het jezelf gemakkelijk en gebruik ezelsbruggetjes om de leerstof te onthouden. Dit ezelsbruggetje kennen jullie ongetwijfeld allemaal:  't Kofschip. Denk van het werkwoord de uitgang -en weg. De vorm die overblijft is de stam. Is de laatste letter van de stam een medeklinker uit 't kofschip? Zo ja, dan wordt de verleden tijd gevormd met -te en het voltooid deelwoord met -t. Easy toch? 

5. Beloon jezelf 

Het is belangrijk om jezelf in de watten te leggen tijdens de examens. Telkens wanneer je een hoofdstuk hebt afgewerkt kan je bijvoorbeeld iets lekkers eten of een kleine pauze nemen. Zie je het even helemaal niet meer zitten? Plan dan een toffe uitstap met je vrienden. Zo heb je direct iets om naar uit te kijken en kan je erna terug met een leeg hoofd aan de slag! 

6. Wat te doen vlak voor het examen?

Het heeft geen zin om vlak voor het examen alles nog eens te herhalen. In die korte tijd ga je niets meer onthouden. Je staat beter wat vroeger op om rustig de leerstof te overlopen. Idealiter zou je de leerstof tot 4 keer moeten herhaald hebben voor je het examenlokaal binnenstapt. Nog een laatste tip: geloof in jezelf, adem diep in en uit en laat je niet opjagen door andere studenten! Nog tips nodig? Lees hier nog 6 extra tips om je examens goed door te komen.

Heb je toch wat tijd over tijdens deze drukke periode en wil je graag een centje bijverdienen? Download NOWJOBS en vind een studentenjob bij jou in de buurt! 
 

account_circle

Marketing - 10 januari 2020