14 juni 2018

SOS exam mental breakdown part 394624…

Een bezorgde student omringd door boeken

De examenperiode: voor de meesten onder jullie een periode gekenmerkt door weinig slaap, liters redbull en weg sociaal leven. Deze 6 effectieve studietips helpen je door de moeilijkste periode van het jaar.

#1: Plannen, plannen en nog eens plannen!  

Goed begonnen is half gewonnen. Maak daarom een strikte planning die is afgestemd op jouw leernoden. Stel dagelijks duidelijke doelen en beloon jezelf wanneer je deze bereikt. Voorzie ook altijd wat marge zodat je een buffer hebt wanneer je in tijdsnood komt. Dit voorkomt namelijk stress. Indien je voor zit op schema heb je hierdoor dan ook eens wat meer me-time waardoor je er de volgende dag weer volledig tegenaan kan!

#2: Verspil geen kostbare tijd met markeren en onderstrepen 

Onderzoekers bewezen dat markeren en onderstrepen weinig effectief is als we dingen willen onthouden. Hier geldt dus de gouden regel “less is more”. Structuur aanbrengen is noodzakelijk, het zorgt ervoor dat alles helder in je hoofd past. Het is dus zeker oké om wat kleur aan te brengen in je cursus maar zorg ervoor dat het geen kleurboek wordt. Dit kan namelijk enorm afleiden. In plaats van na te denken over welke kleur en lijn je wanneer zou gebruiken, focus je beter op de essentie van de blok: de leerstof verwerken en beheersen. 

#3: PAUZEEEE

Neem voldoende pauzes en besteed deze nuttig. Het is aan te raden om 10min te pauzeren na elk gestudeerd uur. Ben je eerder iemand die in langere tijdsblokken doorwerkt? Neem dan 20 à 30min pauze om de 2 uur. Het is belangrijk om hier je eigen ritme in te vinden door te testen wat voor jou het beste werkt. Besteed bovendien de kortere pauzes effectief! Doe dus iets wat je zinnen volledig verzet. Je zit al de hele dag binnen op die stoel dus ga naar buiten, haal een frisse neus en BEWEEG! Zet je favoriete nummer op and shake the stress away! 

#4: Digital Detox

De smartphone zorgt voor de meeste afleiding en staat je focus in de weg. Dit bevestigen studenten van de UGent en UAntwerpen nogmaals. Hun studie toonde aan dat studenten die regelmatig op hun smartphone zitten tijdens het studeren gemiddeld 1 punt lager behalen op hun examens. Wees dus gedisciplineerd en ban die smartphone uit je omgeving! Als je in de bib gaat studeren, kan je je smartphone tijdelijk vervangen door een prehistorische Nokia of je laat hem simpelweg thuis. Wanneer je thuis blokt, verwijder de smartphone uit je studeerkamer en beloon jezelf in je pauzes door lekker even te scrollen op Instagram en Facebook en je vrienden up-to-date te houden over je studievooruitgang. Indien je aan de hand van een laptop studeert, zet je deze best op vliegtuigmodus. Hierdoor zal je geen notificaties krijgen en kan je ongestoord je volle focus op de leerstof behouden. 

#5: Gezonde geest in een gezond lichaam

Die examens kunnen dan nog zoveel stress met zich meebrengen, zorg ervoor dat je jezelf niet vergeet! Om al die vermoeiende mentale inspanningen te leveren, moet je ervoor zorgen dat je zowel mentaal als fysiek in topconditie bent. Eet gezond en gevarieerd. Probeer frisdranken en snacks die snelle suikers bevatten, te vermijden. Je kan tijdens je pauzes beter bijvoorbeeld diverse, lekkere smoothies uitproberen. Hierdoor kom je makkelijk aan die dagelijkse dosis 3 stukken fruit! Ook is het belangrijk om je lichaam in topvorm te houden. De hele dag stil zitten is namelijk niet goed voor je spieren en gewrichten. Trek die sportschoenen dus aan en ga voor minstens 30 minuten sport per dag! Het is ook belangrijk om je hersenen de tijd te geven om alle leerstof te verwerken. Een groot deel hiervan doe je tijdens het slapen. Kruip dus op tijd onder de wol zodat je de volgende dag weer fris en monter bent om er op tijd in te vliegen! 

#6: Keep up the good spirit!

Het is enorm belangrijk om de goede moed erin te houden. Stel een motiverende achtergrond in op je gsm die je steeds weer krachtige wijze woorden bijbrengt. Dit helpt enorm wanneer je in een dipje zit! Gun jezelf bovendien ook wat rust. Na een lange dag achter de boeken doet een warm bad nog zo’n deugd. Vergeet bovendien je sociale contacten niet te onderhouden. Het is niet de bedoeling dat je je compleet isoleert tijdens de examens. Af en toe bellen of op café gaan met vrienden om eens bij te kletsen, maakt het mogelijk om die examens even volledig vergeten! Nog wat tips nodig? Lees hier nog 6 tips die je kunnen helpen om de examens goed door te komen!

Is jouw examenperiode toch niet zo druk en heb je tijd over om enkele dagen te gaan werken? Bekijk dan zeker eens de vacatures in onze app en solliciteer met één simpele klik! 

 

Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!

account_circle

Marketing - 14 juni 2018