De kracht van een motivatiebrief voor studentenjobs
Als student wil je indruk maken: in de lessen, op feestjes, tijdens je hobby en tijdens je studentenjob. Maar om je favoriete studentenjob te pakken te krijgen, moet je potentiële werkgevers verbluffen vóór je begint. En dat kan met een goede motivatiebrief. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten om een ijzersterke motivatiebrief te schrijven.
In een goedgeschreven en eerlijke brief toon je je motivatie, talenten en persoonlijkheid. Zo overtuig jij potentiële werkgevers dat jij de geschikte persoon bent voor de (studenten)job!
Wat zijn de voordelen van een motivatiebrief?
Je laat je persoonlijkheid schitteren. Een motivatiebrief is de ideale gelegenheid om meer van jezelf te laten zien dan wat in je cv staat. Toon je persoonlijkheid, interesses en motivaties en val op tussen andere sollicitanten.
Je toont toewijding en interesse. Werkgevers waarderen het als sollicitanten de tijd nemen om specifiek te benoemen waarom ze geïnteresseerd zijn in een bepaalde studentenjob. Dit toont toewijding en laat zien dat je de functie serieus neemt.
Je bewijst je communicatieve vaardigheden. Een goed geschreven motivatiebrief bewijst niet alleen je enthousiasme, maar ook je vermogen om overtuigend én duidelijk te communiceren. Dit is een essentiële vaardigheid, ongeacht het type job dat je zoekt.
Tips voor het schrijven van een effectieve motivatiebrief
Wees specifiek. Benadruk waarom je geïnteresseerd bent in deze specifieke studentenjob en wat je aantrekt tot het bedrijf. Waarom is deze studentenjob echt iets voor jou? Sluit die aan bij je talenten of interesses? Vermijd algemene uitspraken en maak het persoonlijk.
Toon enthousiasme. Laat je enthousiasme voor de functie zien: voor jou is deze job immers meer dan een manier om geld te verdienen! Iemand die gepassioneerd is door wat die doet, is voor werkgevers een gedroomde werknemer.
Vermeld je ervaring. Beschrijf hoe je eerdere ervaringen een meerwaarde kunnen zijn voor deze job. De vaardigheden die je opdeed als leider in de jeugdbeweging zijn ongetwijfeld nuttig voor een studentenjob als taalanimator en tijdens het schrijven van je thesis leerde je plannen en organiseren voor die vakantiejob in logistiek!
Wees beknopt en doelgericht. Houd je brief kort en krachtig. Werkgevers lezen veel sollicitatiebrieven, dus zorg ervoor dat ze jouw brief met volle aandacht kunnen lezen. Een motivatiebrief is gemiddeld tussen 450 en 500 woorden lang.
Welke informatie moet je motivatiebrief bevatten?
Dankzij een goed gestructureerde motivatiebrief kunnen je potentiële werkgevers in één oogopslag al je kwaliteiten zien. Hieronder lees je welke info je brief moet bevatten en welke structuur je kan gebruiken.
- Introductie
- Wie ben je?
- Waarom schrijf je?
- Waarom kies je voor deze Job?
- Specifieke redenen voor je interesse
- Wat sprak je aan in de vacature?
- Waarom wil je voor dit bedrijf werken?
- Waarom ben je zo enthousiast over deze functie? Toon je passie!
- Ervaringen
- Hoe zijn jouw ervaringen een meerwaarde voor de job? Geef specifieke voorbeelden!
- Jouw meerwaarde
- Wat kan jij doen voor het bedrijf?
- Hoe kan jij bestaande processen optimaliseren?
- Hoe kan jij het team ondersteunen?
- Afsluiting
- Bedank de werkgever en uit je hoop op verdere bespreking.
Heb je een motivatiebrief nodig om te solliciteren via NOWJOBS?
Je hebt het misschien gemerkt: bovenstaande gegevens staan niet alleen in een motivatiebrief, maar ook in je NOWJOBS-bio. Een vlotte en relevante NOWJOBS-bio doet dus dienst als een overtuigende motivatiebrief in onze app!
Om te solliciteren via NOWJOBS heb je geen extra motivatiebrief nodig: schrijf een boeiende bio, swipe door de vacatures en solliciteer op je favoriete studentenjobs. Potentiële werkgevers kunnen je profiel en je bio bekijken, zodat je meteen indruk kan maken.