Als student vind je waarschijnlijk vaak vacatures om op zaterdag te werken. Een student mag gerust op zaterdag werken want deze dag mag dan wel in het weekend vallen, toch geldt deze dag als ‘weekdag’ omdat de meeste winkels en horecazaken dan open zijn. 

Wil je echter op zondag werken, dan gelden andere regels voor weekendwerk. Normaal mag je geen studentenjob op zondag doen, maar ook daar zijn, net als bij nachtwerk, weer uitzonderingen op. Zo mag studentenarbeid op zondag wel in de horeca, kleinhandel of toeristische centra en in andere winkels op bepaalde zondagen van het jaar (zoals shopzondagen). 

Mag ik een studentenjob doen in het weekend als ik jonger ben dan 18 jaar?

Let op: ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je niet werken op zondag tenzij bij dringende omstandigheden. Daarbovenop krijg je nog een extra rustdag, die oftewel de zaterdag of de maandag valt. En als minderjarige mag je niet 2 zondagen na elkaar een studentenjob uitvoeren. Op deze regeling is er wel een belangrijke uitzondering: je mag als min 18-jarige wél op zondag werken in de horeca, kleinhandel of toeristische centra. Ook mag je in andere winkels op bepaalde zondagen van het jaar werken (zoals shopzondagen bijvoorbeeld). Als je jonger bent dan 18 jaar mag je zelfs ook 2 zondagen na elkaar werken in de horecasector. 

Heb je gewerkt op een zondag of een bijkomende rustdag? Dan heb je recht op een wekelijkse rust van 36 opeenvolgende uren en een inhaalrust binnen 6 dagen.

Wat verdien ik als jobstudent in het weekend?

Op zaterdag krijg je hetzelfde studentenloon per uur als op een doordeweekse dag. De zondag wordt echter uitbetaald als een feestdag: je ontvangt hiervoor je normale loon, een zondagspremie van € 2 extra per gewerkt uur en betaalde inhaalrust.

Ben je op zoek naar een job in het weekend of in de week? Download dan meteen onze NOWJOBS-app. Je vult simpelweg je profiel in, de momenten wanneer je beschikbaar bent en vind een job in no time!


 

Wil je als student leren wat je kan verwachten van je job? Of wil je meer lezen over de voordelen van een studentenjob? Lees dan ook zeker deze artikels:
In welke sectoren mag ik werken als jobstudent?
Vanaf welke leeftijd kan ik een studentenjob doen?
Kan een student overuren doen?

account_circle

Elizabeth - 18 mei 2020