08 oktober 2019

Vrijwilligerswerk, iets voor jou?

Vrijwilligers aan het werk

Ben jij solidair ingesteld en zet je je graag in voor de maatschappij? Dan is vrijwilligerswerk misschien iets voor jou! Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om via onze app te solliciteren voor vrijwilligers jobs.

Wanneer ben je een vrijwilliger?

Je bent een vrijwilliger indien je aan volgende voorwaarden voldoet:

1) Je zet je in voor een organisatie zonder winstoogmerk
2) Je verdient er geen geld mee
3) Je doet dit uit vrije wil

Mag ik vrijwilligerswerk uitvoeren?

Iedereen uit de Europese Unie met een geldige verblijfsvergunning mag vrijwilligerswerk uitvoeren vanaf het jaar dat je 16 wordt.

Wil jij graag aan de slag als vrijwilliger? Weet dan dat er een vrijwilligerswet is om jou te beschermen! Wil je hier meer over weten, surf dan naar www.vrijwilligerswerk.be.

Kan ik geld verdienen met vrijwilligerswerk?

Met vrijwilligerswerk kan je nooit iets verdienen. Wel kan de organisatie bepalen om je van een kostenvergoeding te voorzien. Dit is de vergoeding van de door jou gemaakte kosten voor de uitvoering van het vrijwilligerswerk en deze is volledig belastingvrij, als je de regels volgt. Er zijn twee manieren om kosten te vergoeden:

1) De forfaitaire vergoeding: je ontvangt een vast bedrag zonder dat je bewijsstukken van je gemaakte kosten moet inleveren. De bedragen worden jaarlijks geïndexeerd en bedragen voor 2023 maximum 40,67 euro per dag én maximum 1.626,77 euro per jaar. Je kan hierbij tot 2000 km vergoeding voor verplaatsingen krijgen. Deze moet je dan wel bewijzen. Vrijwilligers in de zorg krijgen maximum 4.067,05 euro per jaar als  forfaitaire vergoeding.

2) De reële kostenvergoeding: je krijgt enkel je gemaakte kosten terugbetaald waarvoor je een bewijsstuk inlevert. Voor een kilometervergoeding gelden er ook hier vaste bedragen afhankelijk van het vervoersmiddel. Voor de vergoeding van de benzine van je eigen auto geldt maximum 0,4259 euro per kilometer (bedrag geldig tot 31 maart 2023). Indien je je verplaatst met de fiets geldt een maximum 0,25 euro per kilometer.

Waar kan ik aan de slag gaan als vrijwilliger?

Je mag in principe bij elke organisatie vrijwilligerswerk uitvoeren die er niet op gericht is om winst te maken.

Tip: om er zeker van te zijn of het mogelijk is om bij een bepaalde organisatie als vrijwilliger aan de slag te gaan, raadpleeg je best www.vrijwilligerswerk.be.

Voordelen van vrijwilligerswerk

  • Het grootste voordeel is natuurlijk dat je werkt aan je zelfontplooiing. Je zet je kennis en ervaring in voor een goed doel zonder dat je er iets voor in de plaats wilt. Dit is natuurlijk een prachtig gebaar naar de maatschappij toe, wat je vaak overspoelt met positieve reacties waardoor je jezelf ook goed zal voelen (hello good karma!).
  • Aan de andere kant kan vrijwilligerswerk natuurlijk ook heel leerrijk zijn. Zo werk je vaak aan je organisatorische skills en word je in een mum van tijd een echte teamplayer.
  • Bovendien wordt vrijwilligerswerk op alle vlakken zeer positief onthaald en geeft het een boost aan jouw CV.

 

Twijfel dus niet langer en download nu onze gratis app NOWJOBS en check de vacatures voor vrijwilligers! 

account_circle

Marketing - 08 oktober 2019