Onder welke voorwaarden mag ik een flexi-job doen?
Met het flexi-statuut kan je in meer dan 20 sectoren voordelig bijverdienen naast je hoofdberoep of je pensioen. Om voor dat statuut in aanmerking te komen, moet je aan enkele flexi-job voorwaarden voldoen. In deze blog geven we een overzicht van wie wel en wie niet als flexi-jobber aan de slag kan.
Voorwaarden voor een flexi-job
-
Heb je vast werk en wil je werken als flexi-jobber, dan moet je 3 kwartalen voor de aanvang van je bijverdienste minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkend werknemer bij een Belgisch bedrijf.
Dat betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in april, mei en juni 2024,
minstens 4/5de moet gewerkt hebben in juli, augustus en september 2023.
-
Sinds 1 januari geldt een extra voorwaarde voor mensen die overschakelen van een voltijdse naar een 4/5de tewerkstelling. Wanneer je ervoor kiest om van een fulltime job over te stappen naar een 4/5de tewerkstelling die je combineert met een flexi-job, moet je rekening houden met een wachtperiode van 2 kwartalen. Die wachttijd start in het derde kwartaal na de overschakeling.
Stel dat je vanaf 1 april 2024 4/5de begint te werken, dan mag je WEL een flexi-job doen in de periode van juli 2024 t.e.m. december 2024, maar niet in de periode van januari 2025 t.e.m. juni 2025. Daarna mag je weer flexi-jobben!
- Ook tijdens je pensioen mag je een flexi-job doen. Wie ouder is dan 65, mag meteen aan de slag. Hetzelfde geldt voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 en vóór hun pensioen minstens 4/5de gewerkt hebben. Wie minder dan 4/5de werkte voor die met vervroegd pensioen ging, moet minstens 2 kwartalen als gepensioneerde geregistreerd zijn. Wil je meer weten over een flexi-job tijdens je (vervroegd) pensioen? Lees dan verder op deze blog.
- Het statuut van flexi-job discrimineert niet tussen de verschillende Belgische werknemers: zowel bedienden, arbeiders als ambtenaren mogen een flexi-job doen.
- Leerkrachten met een vaste of tijdelijke benoeming mogen sinds 2018 ook het hele jaar door een flexi-job uitvoeren. Lees meer over een flexi-job doen als leerkracht in onze blog.
- Let wel: je mag geen flexi-job doen voor een onderneming uit dezelfde ondernemersgroep als het bedrijf waarvoor je vast werkt, tenzij via uitzendarbeid. Een verdere uitzondering wordt gemaakt voor mensen die aan het begin van het kwartaal met een flexi-job beginnen en vervolgens een vast contract krijgen bij dezelfde werkgever.
Wie mag niet werken als flexi-jobber?
- Je mag geen flexi-job doen als je vaste werkgever een bedrijf in het buitenland is.
- Ook wanneer je zelfstandige in hoofdberoep bent, kan je niet bijverdienen onder het flexi-job statuut. Als zelfstandige in bijberoep kan je wel aan de slag als flexi als je drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebt.
- Wie al een tijdje werkloos is, kan niet aan de slag als flexi. In sommige gevallen kan je echter wél een flexi-job uitoefenen wanneer je werkloos bent. Je komt bijvoorbeeld in aanmerking voor een flexi-job als je maximaal 9 maanden geleden minstens 4/5de werkte. Je verliest dan wel (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering. Je kan op eenzelfde dag geen uitkering combineren met een flexi-loon.
Vragen?
Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt!
Voldoe je aan de voorwaarden en wil je profiteren van onbeperkt bijverdienen als flexi-jobber? Via NOWJOBS kan je je snel en makkelijk inschrijven als flexi en vind je een job die bij jou en je situatie past.