02 januari 2024

Wanneer kan ik een studentenjob doen en vanaf welke leeftijd?

Studentenjob 15 jaar

Als je tijdens je studies graag een centje wil bijverdienen, kan je werken onder het statuut van ‘jobstudent’. Vanaf het moment dat je een studentenovereenkomst hebt afgesloten met een werkgever, ben je een jobstudent. We leggen uit wie ‘student’ is volgens de wet en welke leeftijd je moet hebben om een studentenjob uit te voeren.

Vanaf welke leeftijd mag ik een studentenovereenkomst afsluiten voor studentenarbeid?

Een studentenovereenkomst wordt uiteraard getekend door een werkgever en student. Maar het ‘student-zijn’ wordt niet bepaald door een bepaalde leeftijd. Het begrip student wordt in de wet niet specifiek gedefinieerd, maar moet ruim geïnterpreteerd worden: “Elke persoon die het hoofdstatuut heeft van student en die in een onderwijsinstelling middelbaar, hoger of universitair onderwijs volgt, of die een examen voorbereidt voor de examencommissie.”

Wat is de minimumleeftijd voor een studentenjob?

In de regel kan je vanaf 16 jaar werken als jobstudent, maar wanneer je de eerste twee studiejaren van het middelbaar al hebt afgerond (en dus geen voltijdse leerplicht meer hebt), kan een studentenjob vanaf 15 jaar! 

Heeft het jobstudent-statuut een maximumleeftijd?

Er staat geen maximumleeftijd op het studentenstatuut, zolang ‘student’ jouw hoofdstatuut is. Dat betekent dat je als student-zelfstandige nog steeds een studenten- of vakantiejob mag uitvoeren.

Wie valt niet onder het statuut van ‘student’: Een gepensioneerde die een universitaire opleiding volgt, kan geen studentenovereenkomst sluiten met een werkgever omdat zijn of haar hoofdstatuut 'gepensioneerd’ is in dit geval. 

Ook als je al vast in dienst bent bij een werkgever, maar na de werkuren nog een opleiding volgt aan het hoger onderwijs - bijvoorbeeld als werkstudent -, zal je niet kunnen genieten van de voordelen van een onbelaste studentenjob, ongeacht je leeftijd.

Wat als ik binnenkort afstudeer?

Als je afstudeert in juni, behoud je het studentenstatuut nog in de maanden juli, augustus en september. Je kunt dus nog een volledige zomer voordelig een vakantiejob doen en bijverdienen zonder belastingen te moeten betalen.

Als je afstudeert in januari, maar je zal in het volgende semester verder studeren, dan mag je nog een studentenjob uitvoeren in tussentijd. Als je na het eerste semester afstudeert, maar niet de intentie hebt om nog verder te studeren, kom je niet meer in aanmerking voor een studentenjob. 

Wanneer kan je geen studentenjob uitvoeren?

  • Als je al langer dan 12 maanden ononderbroken bij dezelfde werkgever werkt.
  • Als je een niet-bezoldigde stage uitvoert die deel uitmaakt van jouw studieprogramma, mag dit niet beschouwd worden als studentenjob.
  • Als je avondschool of onderwijs met een beperkt leerplan volgt.

Ben jij nog op zoek naar een leuke studentenjob om te combineren met je studies? Via NOWJOBS kan je er snel en makkelijk één vinden, ongeacht je leeftijd als student. Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!

account_circle

Marketing - 02 januari 2024