Kan ik vrijwilligerswerk doen tijdens corona?
 

Ben jij vrijwilliger of wil je vrijwilliger worden? Super dat je je steentje aan de maatschappij wil bijdragen! Vraag je je af of je in tijden van corona vrijwilligerswerk mag doen en hoe dat in zijn werk gaat? We sommen alle regels even voor je op in deze blog.

Wie mag normaal vrijwilligerswerk doen?

Je kan vrijwilliger worden vanaf het jaar dat je 16 wordt en de eerste twee jaren van het secundair onderwijs hebt afgerond. Als vrijwilliger maak je tijd vrij voor een organisatie die geen winst nastreeft. Je kan met vrijwilligerswerk geen centje bijverdienen zoals bij een studentenjob of flexi-job. Wel kan de organisatie waarvoor je werkt kiezen om jou een kostenvergoeding te geven.

Kan je vrijwilligerswerk doen in coronatijden?

Jazeker, vrijwilligers mogen wel degelijk werken tijdens de coronacrisis. Er zijn heel wat vrijwilligers nodig in organisaties zoals het Rode Kruis en in de verschillende vaccinatiecentra die momenteel op poten worden gezet. Bekijk zeker het aanbod in de NOWJOBS-app. Wist je trouwens dat je als vrijwilliger onbeperkt mag helpen?!

Waar moet je op letten en wat verandert er voor jou als vrijwilliger?

Ook in tijden van corona mag je niet zomaar in elke organisatie als vrijwilliger werken. Vrijwilligen in organisaties met winstoogmerk is niet toegestaan. Je mag enkel werken in een organisatie zonder winstoogmerk zoals een vzw.
Het is uiteraard ook ontzettend belangrijk dat je als vrijwilliger de maatregelen rond social distancing en hygiëne respecteert. Volg zeker de specifieke richtlijnen die jouw organisatie oplegt. Hou het veilig voor jezelf en voor de mensen rondom jou.

Vrijwilliger in combinatie met werkloosheid?

Als je in normale omstandigheden een werkloosheidsuitkering ontvangt en aan de slag wil als vrijwilliger, moet je voordat je als vrijwilliger begint de RVA hiervan op de hoogte brengen. De RVA kan dan binnen de 12 dagen reageren. Zij beslissen of jouw taken aangepast moeten worden of je volledig met de vrijwilligersactiviteiten moet stoppen. 
Gelukkig is deze regeling in coronatijden iets soepeler: de meldingsplicht vervalt tijdens de coronacrisis voor wie momenteel op (zowel economische als technische) tijdelijke werkloosheid staat en dit nog tot en met 31 maart 2021. Ben jij tijdelijk werkloos wegens corona, dan hoef je de RVA niet te contacteren als je als vrijwilliger wil werken voor 31 maart. Je kan dus meteen aan de slag om de handen uit de mouwen te steken.

Wil je nog meer te weten komen over vrijwilligerswerk? Ontdek in deze blog of het iets voor jou is. Ben je helemaal overtuigd en wil je de maatschappij helpen en als vrijwilliger aan de slag? Download dan zeker de NOWJOBS-app en ontdek ons aanbod vrijwilligerswerk. Stay safe en bedankt voor je bijdrage!