Een flexi-job is een gemakkelijke en voordelige manier om bij te verdienen in de horeca, retail of andere sectoren. Je moet aan enkele voorwaarden voldoen om onder dit statuut te werken. Wij leggen voor jou uitgebreid uit wie wél en wie niet mag werken als flexi-jobber.
 

Wie een flexi-job wil uitvoeren, moet aan de volgende voorwaarden voldoen: 

 • Je moet drie kwartalen geleden minstens 4/5de gewerkt hebben als loontrekkend werknemer bij een Belgisch bedrijf. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in april, mei en juni 2023, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in juli, augustus en september van 2022. Let op: Je mag geen flexi-job doen bij dezelfde werkgever als waar je vast werkt.
 • Het statuut van flexi-job discrimineert niet tussen de verschillende Belgische werknemers: zowel bedienden, arbeiders als ambtenaren mogen een flexi-job doen.
   
 • Leerkrachten met een vaste of tijdelijke benoeming mogen sinds 2018 ook het hele jaar door een flexi-job uitvoeren. Lees meer over een flexi-job doen als leerkracht in onze blog.
   
 • Ook gepensioneerden kunnen aan de slag als flexi. Lees de voorwaarden voor het uitvoeren van een flexi-job als gepensioneerde in onze blog. 
   

Wie mag niet werken als flexi-jobber? 

 • Je mag geen flexi-job doen als je vaste werkgever een bedrijf in het buitenland is.
   
 • Helaas kan een zelfstandige in hoofdberoep niet bijverdienen onder het flexi-job statuut. Als zelfstandige in bijberoep kan je wel aan de slag als flexi als je drie kwartalen geleden minstens 4/5e gewerkt hebt.
   
 • Wie al een tijdje werkloos is, kan niet aan de slag als flexi. Opgelet! Je kan vandaag werkloos zijn, maar toch in aanmerking komen voor een flexi-job, als je 9 maanden geleden wel minstens 4/5de werkte. Je verliest dan wel (gedeeltelijk) je werkloosheidsuitkering. Je kan op eenzelfde dag geen uitkering combineren met een flexi-loon.
   

In welke sectoren kan je aan de slag als flexi-jobber? 

Flexi-jobben is beperkt tot een aantal wettelijk vastgelegde sectoren. Hieronder vind je een overzicht van de sectoren waarin je als flexi-jobber aan de slag kan: 

sectoren flexijob

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Voldoe je aan de voorwaarden en wil je profiteren van onbeperkt bijverdienen als flexi-jobber? Via NOWJOBS kan je je snel en makkelijk inschrijven als flexi en vind je een job die bij jou en je situatie past.

Download de NOWJOBS-app en ga aan de slag!

account_circle

Elizabeth - 21 maart 2023