Voor bijverdieners

Neutralisatie studentenuren 2021

Goed nieuws omtrent het aantal werkuren voor studenten! Voor studenten uit de zorg- en onderwijssector worden de uren uit het eerste kwartaal (januari t.e.m. maart) en tweede kwartaal (april t.e.m. juni) van 2021 geneutraliseerd. Ook voor studenten uit de horeca, de evenementen- en cultuursector worden de uren uit het derde kwartaal (juli t.e.m. september) geneutraliseerd. Op die manier komt de overheid jou tegemoet tijdens de coronacrisis. Maar wat betekent dat nu concreet? 

 

Normale omstandigheden studentenuren

Als student krijg je van de overheid elk kalenderjaar een pakket van 475 uur waarin je minder sociale bijdragen betaalt. Doorheen het jaar mag je als student zelf kiezen waar, wanneer en hoeveel uren je werkt. Zo is het mogelijk om 475 uur te werken in de zomervakantie, maar kan je het aantal uren ook spreiden doorheen het jaar. Werk je meer dan 475 uur per jaar als student? Dat is mogelijk, maar dan houd je er best rekening mee dat je meer sociale bijdragen zal moeten betalen.

 

Uren in kwartaal 1 en 2 geneutraliseerd voor zorg- en onderwijssector
Uren in kwartaal 3 geneutraliseerd voor gesloten sectoren

De corona pandemie zorgt voor een wereldwijde impact. Heel wat zorg- en onderwijsinstanties en ook vaccinatiecentra hebben daarbij nood aan extra werkkrachten. Ook de horeca- en evenementensector hebben het niet gemakkelijk gehad. Door het neutraliseren van de studentenuren kunnen deze sectoren rekenen op de hulp van studenten.

De gepresteerde uren tijdens het eerste en tweede kwartaal van 2021 zullen daarom geneutraliseerd worden voor studenten in de zorg- en onderwijssector. Hetzelfde geldt voor de gepresteerde uren in het tweede kwartaal van 2021 voor studenten in vaccinatiecentra. Ook de uren van het derde kwartaal die je als student werkt in een sector die gesloten werd tijdens de lockdown tellen niet mee voor het maximale aantal uur dat je als student mag werken.

De uren die je tijdens het eerste, tweede en derde kwartaal als student werkt, afhankelijk van de sector waarin je actief bent, zullen dus niet meegerekend worden voor je kinderbijslag en ook niet afgetrokken worden van de hierboven vermelde 475 uur per jaar die je als student mag werken. Werk je als student in een andere sector dan de zorg, het onderwijs, een vaccinatiecentrum, de horeca, de evenementensector of cultuursector? Dan tellen deze uren wel mee.

Ter info: Het eerste kwartaal loopt van 1 januari tot 31 maart, het tweede van 1 april tot en met 30 juni en het derde van 1 juli tot 30 september.


Wat betekent dit nu concreet voor jou als student? We geven hieronder twee voorbeelden:
 

  • Tijdens het eerste kwartaal van 2021 (januari, februari en maart) heb je 40 uur als student in de zorgsector gewerkt. In het tweede kwartaal (april, mei en juni) wil je graag jouw steentje bijdragen in een vaccinatiecentrum en werk je 20 uren. Deze 60 uren zullen dan niet meegerekend worden. Je behoudt dus je volledige 475 uren voor 2021 om als student te werken. 
  • In de zomer, tijdens het derde kwartaal, wil je graag 80 uur werken in de horecazaak bij jou om de hoek. Deze 80 uren uit het derde kwartaal zullen niet meegeteld worden voor 2021 waardoor je jouw 475 uren om als student te werken kan behouden.

 

Op die manier wil de regering jou als student stimuleren om hulp te bieden in sectoren die het moeilijk hebben. Zij kunnen alle hulp gebruiken en jij als student houdt nog voldoende uren over om in de zomervakantie of later in het jaar aan de slag te kunnen! 

Wil jij graag je steentje bijdragen en bedrijven in nood helpen?

Download zeker de NOWJOBS-app en vind jouw ideale studentenjob in no time!