De tijd die je als student ter beschikking staat van een werkgever, is de arbeidsduur. Het aantal uren dat een jobstudent maximaal per dag of per week mag werken is hetzelfde als de algemene arbeidsduur voor andere werknemers. Een normale werkweek duurt gemiddeld 38 uur per week, maximaal 40 uur per week, zoals vastgesteld in je overeenkomst tussen jou als student en je werkgever.

De maximale arbeidsduur per dag voor een student is 8 uur per dag. Uitzonderlijk mag er ook 9 uur per dag gewerkt worden als de student niet meer werkt dan 5 en een halve dag per week. 

Wanneer je recht hebt op pauze, is afhankelijk van jouw leeftijd:

  • Ben je jonger dan 18 jaar? Dan heb je vanaf 4,5 uur werken recht op een pauze van een half uur. Vanaf 6 uur werken, geldt een rustpauze van 1 uur waarvan je minstens 30 minuten aan één stuk moet opnemen als pauze.
  • Ben je ouder dan 18 jaar? Dan heb je recht op een kwartier pauze wanneer je 6 uur ononderbroken studentenarbeid verricht.

Je hebt ook telkens recht op een rustpauze van 12 opeenvolgende uren voor je opnieuw moet werken. Ook als je 2 dagen na elkaar werkt, moet er minstens een onderbreking van 12 uren aan één stuk zijn.

Jeugdige werknemers hebben behalve zondagsrust ook recht op een bijkomende rustdag. Zij kunnen dus aanspraak maken op een wekelijkse onderbreking van 48 uren. 

Mogen jobstudenten overuren doen? 

In principe mag je als jobstudent geen overuren werken. Uitzonderlijk mag je tijdens je studentenjob enkele extra uren per dag of per week werken in bepaalde gevallen:

  • Bij een onvoorziene noodzakelijkheid.
  • Bij dringende arbeid aan machines.
  • Bij een (dreigend) incident.

Na je overuren heb je als student recht op inhaalrust. Deze moet jou worden toegekend voor het einde van de volgende week.

Overuren bij jobstudenten worden ook extra vergoed. Jouw studentenloon wordt normaal gezien verhoogd met 50%.

Wil je graag als student een centje bijverdienen? Download dan meteen onze NOWJOBS-app. Je vult simpelweg je profiel in, wanneer je beschikbaar bent om te werken en vind een job in no time!


 

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

account_circle

Elizabeth - 13 juli 2020