Heel wat bedrijven kunnen tegenwoordig niet meer zonder jobstudenten en flexi-jobbers. Geen wonder, want bijverdieners helpen je vlot uit de nood tijdens drukke momenten — en dat aan voordelige tarieven. Van flexibiliteit tot variatie: dit is waarom steeds meer werknemers een tweede job aannemen.

Flexibiliteit als grootste troef

Een competentie die vaker en vaker verwacht wordt van werknemers: flexibiliteit. Zich vlot kunnen aanpassen aan nieuwe taken wordt met de dag essentiëler. Niet verbazend dat flexi-jobben steeds populairder wordt, want extra jobs vormen een uitgelezen kans om ervaring en nieuwe kennis op te doen. 

Daarnaast hechten ook werknemers zelf steeds meer belang aan flexibiliteit. Enkel zo kunnen ze hun hoofdjob combineren met een bijverdienste. De twee tegemoetkomingen waar werknemers het meeste nood aan hebben? Zelf hun uren kiezen, plus vroeger stoppen om op tijd op hun tweede job te geraken.

En verder?

Aangezien bijverdienen steeds populairder wordt, is het als werkgever belangrijk om te weten waaróm zoveel werknemers een extra job uitvoeren. Aan de hand van enkele cijfers* doen we uit de doeken hoe onze bijverdieners daar zelf over denken.

Flexi's staan sterker in hun hoofdjob

Maar liefst 73,2% van onze flexi’s geeft aan dat de ervaring die ze opdoen tijdens hun bijverdienste, ervoor zorgt dat ze hun hoofdjob beter uitoefenen. Tijdens hun tweede job leren ze bij en doen ze inzichten op die ze toepassen in hun eerste job. Daarnaast is samenwerken met andere collega’s goed voor hun zelfontplooiing.

Meerwaarde voor toekomstige loopbaan

55% van de werkende Vlamingen gelooft dat een flexi-job een meerwaarde biedt voor hun verdere loopbaan. Studenten delen die mening. Een tweede job voorziet hen namelijk van een bredere kijk op hun toekomstige carrière. Daarnaast geven bijverdieners aan dat een tweede job hen meer voldoening en zelfvertrouwen geeft.

Variatie als drijfveer

Al willen heel wat werknemers (47%) bijverdienen in hetzelfde veld als hun voltijdse job, de meerderheid (78,3%) doet liever iets totaal anders. Variatie blijkt een belangrijke drijfveer. Wie overdag achter een laptop zit, verkiest vaak een bijverdienste met veel beweging en sociaal contact.

Wil je meer weten over hoe je de trends en uitdagingen die leven onder bijverdieners in je voordeel kan laten werken in 2023? Lees er alles over in onze whitepaper en download 'm gratis!

Download de whitepaper

Heb je nog vragen? Bekijk dan zeker onze FAQ-pagina of contacteer ons. 

Contacteer ons

 
* Recent onderzoek (2022) van NOWJOBS in samenwerking met iVox.
account_circle

Elizabeth - 23 januari 2023