Uitbreiding sectoren flexi-jobs in 2024

De federale regering heeft beslist: flexi-jobs kunnen vanaf 2024 in meer sectoren! De uitbreiding van het flexi-systeem is een van de meest besproken maatregelen uit het begrotingsakkoord van 9 oktober 2023. Het wetsvoorstel is in opmaak en NOWJOBS volgt alles op de voet. Wat we nu al zeker weten: dit is geweldig nieuws voor iedereen die voordelig wil bijverdienen. Bij NOWJOBS zien we de populariteit van flexi-jobs al langer stijgen, en daar zijn goede redenen voor. Ontdek ze in deze blog.
Een aantrekkelijk statuut
Het flexi-statuut laat werknemers toe om te kunnen bijverdienen naast hun hoofdjob als ze aan volgende voorwaarde voldoen: wie 3 kwartalen vóór de bijverdienste minstens 4/5de gewerkt heeft voor een andere werkgever, mag een flexi-job uitoefenen. Concreet betekent dat wie een flexi-job wil uitoefenen in oktober, november en december 2023, minstens 4/5de moet gewerkt hebben in januari, februari en maart van 2023.
Sinds 2018 kunnen ook gepensioneerden als flexi werken. Wie ouder is dan 65, mag meteen aan de slag. Hetzelfde geldt voor gepensioneerden die jonger zijn dan 65 en vóór hun pensioen minstens 4/5de gewerkt hebben. Was dat niet het geval, dan moeten ze twee kwartalen voorafgaand aan de flexi-job geregistreerd zijn als gepensioneerde.
Wat verandert in 2024?
Oorspronkelijk konden bijverdieners onbeperkt belastingvrij bijverdienen, maar dat zou veranderen vanaf 2024: wie meer verdient dan € 12.000 per jaar, zal voortaan belastingen betalen. De ministers leggen dus een loongrens vast, maar geven flexi-jobbers meer sociale bescherming in de plaats: flexi’s zullen uitbetaald worden volgens de barema’s van de sector waarin ze hun flexi-job uitoefenen. Alleen in de horeca blijft het minimumloon van € 12,05/uur van kracht.
In 2015 werd het flexi-statuut geïntroduceerd voor de horecasector, maar de voorbije jaren werden de flexi-sectoren meermaals uitgebreid. Tot nu konden flexi’s tewerkgesteld worden in 10 sectoren, waaronder horeca, sport, warenhuizen en kappers. Daar zouden nog eens 12 nieuwe sectoren bovenop komen: kinderopvang, onderwijs, voeding, automechanica, bussen en autocars, land- en tuinbouw, begrafenisondernemingen, publieke sport- en cultuursector, rijscholen, eventsector en de verhuis- en immosector.
Voordelen flexi-job
Volgend jaar zou je dus in 22 sectoren alles uit je flexi-job kunnen halen. We zetten de voordelen van een flexi-job nog even op een rijtje:
- Met een flexi-job kan je voordelig bijverdienen, zodat je die rekeningen makkelijker kan betalen. 17% van de bijverdieners bij NOWJOBS geven aan dat ze een bijverdienste nodig hebben om rond te komen.
- Je kan ervaring opdoen in een nieuwe sector. 78,3% van onze bijverdieners wil ‘iets volledig nieuws’ doen als flexi-job.
- Dankzij je flexi-job ontmoet je nieuwe mensen. Sociaal contact is voor gepensioneerde flexi-jobbers de grootste drijfveer om een job uit te oefenen.
- Een flexi-job geeft voldoening en zelfvertrouwen.
- Je boost je carrière door nieuwe vaardigheden te leren die relevant zijn voor je huidige of toekomstige job.
Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt!
Voldoe je aan de voorwaarden en wil je bijverdienen als flexi-jobber? Via NOWJOBS kan je je snel en makkelijk inschrijven als flexi en vind je een job die bij jou en je situatie past.