07 april 2020

Hoeveel uren mag ik als jobstudent werken?

Als student krijg je per kalenderjaar 600 uren waarin je voordelig kan bijverdienen. Je betaalt minder sociale bijdragen (2,71%) en ook voor werkgevers is het een stuk voordeliger om je aan te nemen. We leggen je uit waar je op moet letten tijdens je studentenjob en hoe je die uren controleert.

Waar kan ik het aantal uren voor mijn studentenjob controleren?

Je kan jouw resterende uren van dit contingent op elk moment raadplegen via student@work. Je kan op deze site ook een attest downloaden dat je aan je werkgever kan afgeven om te bewijzen dat je nog voldoende uren over hebt om te werken als jobstudent.

Mag ik meer dan 600 uren werken als jobstudent?

Sommige studenten zouden liever meer dan 600 uren per jaar werken. Dat mag, maar als je 600 uren opgebruikt zijn, betaal je als student normale sociale bijdragen van 13,07% op je loon. Vanaf dan krijg je het statuut van een vaste medewerker en ben je geen jobstudent meer en zullen er dus meer sociale bijdragen van je loon afgehouden worden. 

Ook voor de werkgever wordt het duurder om jou in dienst te houden want in de plaats van 5,42% sociale bijdragen, moet hij of zij vanaf dan normale bijdragen (13,07%) betalen. Lees in deze blog nog meer over werkstudenten!

Mag ik alle uren van mijn studentenjob in de zomer presteren?

Dat mag. Vroeger mochten studenten een maximum aantal dagen (50) werken per jaar en waren het aantal dagen verspreid over de zomervakantie (23 dagen) en het schooljaar (23 jaar). Met de verandering van de maatregelen naar een maximum aantal uren, kunnen studenten flexibeler werken. Als jij dus 600 uren in de zomermaanden wilt werken, dan mag dat. Weet wel dat je uren voor de rest van het academiejaar opgebruikt zijn.

Waar moet ik nog op letten?

Als je meer dan 600 uren werkt bij je studentenjob of vakantie, kan het zijn dat je je ouders hun recht op jouw kinderbijslag verliezen en dat je belastingen als student moeten betalen. In onderstaande tabel geven we een overzicht:

 

Jobstudent (binnen de 600 uren)

Vaste medewerker (vanaf het 601e uur)

Aantal uren per jaar

600 uren

Onbeperkt

Kinderbijslag

Ja

Let op! Als je meer dan 80 uren* per maand werkt als werkstudent, vervalt je recht op het groeipakket voor die maand. (*betreft gewerkte + gelijkgestelde uren)

RSZ-bijdragen

2,71% van je brutoloon

13,07% van je brutoloon

Vakantiegeld

Nee

15,34%

Bedrijfsvoorheffing

(= belastingen)

Nee

Ja, minimum 11,11%. Dit percentage is afhankelijk van je statuut, burgerlijke staat, loon…

Nettoloon

Gemiddeld iets hoger

Gemiddeld iets lager

Het bedrag dat je verdient is belangrijk voor het aantal belastingen dat jij en je ouders moeten betalen. Als je op een jaar meer dan € 13.242,86 bruto verdient, zal je ook zelf belastingen moeten betalen. Ook voor je ouders kan het belangrijk zijn dat jij niet meer dan een bepaald bedrag verdient, omdat je anders niet meer ten laste bent van hen. Als dat het geval is, zullen je ouders ook meer belastingen moeten betalen.

Jouw gezinssituatie

Brutobedrag dat je maximaal mag verdienen

Je ouders worden samen belast

€7.965

Je ouders worden apart belast

€ 10.090

Belangrijke opmerking! Deze bedragen zijn enkel geldig als je naast je studentenjob geen andere vaste inkomens hebt.

Als je al je uren als jobstudent opgebruikt hebt, kan je zonder probleem aan de slag als gewone medewerker. Hou wel in je achterhoofd dat als je te veel verdient, dit gevolgen kan hebben voor je recht op kinderbijslag, jouw belastingen en die van je ouders.

Wist je dat je via NOWJOBS ook als bijverdiener aan de slag kan als je studentenuren op zijn? Duid aan bij de instellingen in de app dat je geen student meer bent en je zal vacatures ontvangen voor vaste medewerkers. Je zal in de app onmiddellijk zien verschijnen hoeveel je netto overhoudt van je loon.

Aarzel niet om ons te contacteren via now@nowjobs.com of onze veelgestelde vragen te bekijken als je hier nog vragen over hebt! 

Schrijf je nu in bij NOWJOBS om de ideale studentenjob te vinden en een centje bij te verdienen. Download onze gemakkelijke en 100% digitale app!

account_circle

Marketing - 07 april 2020